keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Évadnyitó a Zalai Nyári Színházaknál

Zalaegerszeg címer
Hírek

Évadnyitó a Zalai Nyári Színházaknál

2005 június 10 - péntek
Idén nyáron is sokszínű és változatos programokkal várja a színházkedvelőket az Erdei Színház és az Egervári Várszínház. A Zalai Nyári Színházak Kht. sajtótájékoztatóján dr. Merő Béla művészeti vezető elmondta, hogy a melegben (már ha lesz ilyen) a cél főleg a szórakoztatás, így többfajta színházi kísérletnek is lehetőséget kívánnak adni.

Az alsóerdei színpadon június 16-án Heltai Jenő Naftalin című kétrészes bohózatával veszi kezdetét a nyári évad. A Békés Megyei Jókai Színház társulata egy igazi házasságtörő vígjátékkal készül a zalaegerszegi erdőbe: após, anyós, férj, feleség, szerető és egy nagy szekrény lesz a mulatság szereplője. Az Erdei Színház ad otthont továbbá a kecskeméti Katona József Színház produkciójának is, melyben egy fiatal nagyravágyó feleség el akarja tenni láb alól gazdag vállalkozó férjét. Ivan Kusan A balkáni kobra című műve tulajdonképpen egy lövöldözéssel és milliókkal teli énekes-zenés, 21. századi népi színjáték, melyet június 30-án tekinthetnek meg először az érdeklődők.

Az Egervári Várszínház július 11-én nyit a Lili bárónővel. Huszka Jenő nagyoperettje a Blaha Lujza Színház vendégjátékaként kerül Zalába, és a Fővárosi Operettszínház művészei is közreműködnek benne. Szintén e két színház társulata állítja színpadra augusztusban Kacsóh Pongrácz János vitézét, melyben a Kossuth-díjas operetténekes, Kalmár Magda is szerepel.

Merő Béla elmondta, hogy ebben az évben is Egervárra koncentrálódnak a zenés darabok, mert az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az operett kedvelő közönség inkább ezt a színházat látogatja szívesebben. Egerváron ezen kívül két koncert is lesz a nyár folyamán. A római katolikus templomban Alexandr Gonobolin ukrajnai hegedűművész lép fel Hajdú Sándor közreműködésével július 23-án. Július 30-án pedig, a Várszínházban Müller Péter Sziámi Egy vagy egy se című szerzői estjére kerül sor.

A nyári színházak művészeti vezetője kitért arra is, hogy idén mind a kulturális tárca, mind pedig a megyei, illetve városi önkormányzat kedvezőbb anyagi feltételeket teremtett a működéshez, így összesen 28 millió forintból gazdálkodhatnak. Merő Béla szerint ez első hallásra ugyan soknak tűnik, ám egy előadás költsége körülbelül 12 millió forintba kerül, s ez az összeg a négy bemutatóval számolva már elég szűkösnek bizonyul. A helyzeten az sem javít, hogy az Alsóerdei Napközistábor – így az erdei színpad állapota is egyre romlik. A tábor egyrészt egy nagyobb átalakítás előtt áll, másrészt pedig vandálok is garázdálkodtak a területen, így a teljes felújítás megkezdéséig kevés pénz jut a hibák kijavítására, bár az önkormányzat 2,5 millió forint segítséget adott az erdei színház számára. Öröm azonban, hogy sikerült jó néhány szponzor támogatását megnyerni, bizonyítja ezt a Zalai Nyári Színházak most megjelent műsorfüzete is. A térképpel és műsornaptárral ellátott katalógusban nemcsak az alsóerdei és egervári programok, hanem a Hevesi Sándor Színház, a Griff Bábszínház és a Gébárti Kézművesek Háza programelőzetesei is olvashatók.

Tartalom megosztása: