keresés a weboldalon

Évforduló (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Évforduló (Videó)

2017 május 12 - péntek
Ünnepi rendezvényekkel tisztelegtek Zalaegerszeg írásos említésének 770. évfordulóján. A város napja péntek délelőtt Kovács Károly szobrának koszorúzásával kezdődött. Ezután a meghívott vendégek szentmisén vettek részt, majd felavatták Farkas Ferenc köztéri alkotását a Mindszenty téren.

1885. május 13-án lett Zalaegerszeg mezővárosból rendezett tanácsú várossá. Kovács Károly egykori ügyvéd volt a változás mozgatórugója. Munkáját úgy köszönték meg, hogy polgármesterré választották – mondta Balaicz Zoltán polgármester.

A koszorúzást követően a megemlékezés a Mária Magdolna templomban folytatódott. Stróber Lászó apátplébános – a református és az evangélikus lelkésszel közösen – a városért mondott misét.

Az istentiszteletet követően a téren gyülekezett a tömeg. Balaicz Zoltán beszéde után leleplezték a város első ábrázolása alapján készült bronz művet. Farkas Ferenc szobrászművész alkotásának egyik alapja egy 1640-ben készült rajz volt.

Az ünnepség végén 770 gyermek sorakozott fel a templom előtt. Ők egy Egerszegről szóló mondókát szavaltak, majd kék lufikat engedtek a magasba. Ezután a résztvevők közelebbről is megcsodálták az új köztéri alkotást.

M.E./T.S.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: