keresés a weboldalon

Ezer könyv Beregszászra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ezer könyv Beregszászra

2010 november 30 - kedd
November végén zalaegerszegi testvérvárosi delegáció látogatott az ukrajnai, kárpátaljai Beregszászra. A delegáció vezetője Balaicz Zoltán alpolgármester volt, tagjai pedig Tombi Lajos önkormányzati képviselő, tanácsnok, valamint Gondos Ferenc nyugállományú honvéd ezredes, a Szent György Lovagrend Zala megyei vezetője.

A látogatás apropóját az adta, hogy a lovagrend ezer kötet könyvet gyűjtött össze, melyet adományként szállítottak ki Beregszászra, a kárpátaljai református egyház részére. A könyvadományt Nagy Béla református főgondnok és Nagy György, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség koordinátora vette át.
Az utazáson részt vettek még a Szent György Lovagrend vezetői is, így Balla Miklós nagyprior, Sebestyén Gyula kormányzó és Moro Ákos főkancellár is.

A látogatás második napján megbeszélést folytattak Kincs Gáborral, Beregszász Megyei Jogú Város alpolgármesterével és Zubánics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány elnökéve. A megbeszélésen két konkrét programban is megállapodtak. A 2011-es esztendőben a tervek szerint Zalaegerszegen tartja majd a lovaggá avatási ceremóniáját a Szent György Lovagrendnek, ez illeszkedne az Egerszeg Fesztivál programjához, valószínűleg 2011. május 14-én, szombaton (a 2010-es avatás a szegedi dómban volt).

A rendezvényen jelen lesz Veres András megyéspüspök, továbbá a lovagrend nagymestere, Tadeusz Kaczor, aki egyben a Magyar Köztársaság lengyelországi tiszteletbeli főkonzulja és a Lengyel-Magyar Baráti Társaság egyik vezetője is.
Emellett a lovaggá avatáson érintett személyekkel és családtagjaikkal együtt több száz hazai és külföldi vendéget is várnak, akik részt vehetnek majd az Egerszeg Fesztivál rendezvényein is. A lovaggá avatást rendszeresen közvetíti a Duna Televízió.

A Szent György Lovagrend Zala megyei szervezete és a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány közös tehetségkutató versenyt szervez a kárpátaljai magyar fiatalok részére. A szervezés és a díjazások költségéhez Zala megye városainak önkormányzatai is hozzájárulnak, az egyes kategóriák győztesei pedig 2011 májusában szintén részt vehetnek az Egerszeg Fesztiválon, versenyszámaikat pedig a lovagrend bálján, gálaestjén mutatják be, valamint ott kerül sor a díjak átadására is.

Zala-Lap, V. Zs.

Tartalom megosztása: