keresés a weboldalon

Ezer új munkahely Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ezer új munkahely Zalaegerszegen (Videó)

2014 október 02 - csütörtök
Összesen ezer új munkahelyet teremtenek a Zalaegerszegen befektető cégek a következő hónapokban. Ezt jelentette be a város alpolgármestere egy gazdasági konferencián. Mint mondta, sütő-, nyomda-, bútor- és gépipari beruházásokról van szó. A cégek együtt több mint 10 milliárdos fejlesztésre készülnek a zalai megyeszékhelyen.

Négy cég négyszáz új munkahelyet teremt, míg a Flextronics helyi gyára 600 embert vesz fel, miután sikerült új megrendeléseket szerezni.

– Különösen jó, hogy a 600 új munkahely 20 százaléka szellemi munkaerőt – elősorban mérnököket, logisztikusokat, közgazdászokat -, 20 százaléka pedig szakképzett munkaerőt, főként technikusokat igényel, és csak a maradék 60 százalék jelent betanított munkaerőt – közölte Balaicz Zoltán alpolgármester.

A zalaegerszegi példa is mutatja, hogy a gazdaság szereplői bíznak a fellendülésben, fejlesztéseket terveznek – már az új uniós kiírásokra is alapozva. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint abszolút jó irány és támogatható, hogy a kormány deklarálta: az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani, 10 százalékát pedig kutatás-fejlesztésre és innovációra.

Az első pályázatok napok múlva megjelennek. A kormány a múlt héten 9 kiírásról döntött.

Mint Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: összesen 12 ezer milliárd forint jut Magyarország fejlesztésére, amelynek 60 százalékát valóban munkahelyteremtő beruházásokra fordítják. És nemcsak Budapesten, hanem vidéken is, „hiszen azt gondoljuk, hogy a vállalkozások és a foglalkoztatás támogatása a vidéki Magyarország nélkül elépzelhetetlen.”

A konferencián Csath Magdolna közgazdász professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak az exportáló cégeket, hanem a mikro- és kisvállalkozásokat is támogatni kell, hiszen ezek a cégek teremtik a legtöbb munkahelyet.

– „Ezek a cégek azok, amelyek a hazai piacot ki tudják szolgálni, ezzel az életminőséget, az életszínvonalat tudják javítani, és még egy nagyon fontos dolog: bárhová el tudnak menni az országban, s akár társadalmi problémákat is megoldanak, hiszen olyan embereket is tudnak foglalkoztatni, akiket mondjuk egy külföldi az életben fel nem venne.”

A hazai vállalkozások lassan túl lesznek a válságon, bár vannak olyan cégek, amelyek még nem álltak talpra.

– Ennek ellenére úgy látom, hogy a magyar gazdaság jól teljesít – fogalmazott Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója -, és ezen belül a kkv-k különösen jól teljesítenek. Fontos, hogy a magyar foglalkoztatást is növeljék, hiszen ez egy kiemelt területe ma a kormányzatnak.
 
A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a megkezdett átalakításokat végig kell vinni, hogy egy munka alapú, a fejlesztésekre alapuló gazdaság alakuljon ki Magyarországon, amely szociális biztonságot is teremt.

P.Á./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: