keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Falumúzeum: Bővül a parkoló

Zalaegerszeg címer
Hírek

Falumúzeum: Bővül a parkoló

2005 március 24 - csütörtök
Dr. Vándor László bízik abban, hogy egy év múlva immár valódi kiállítóteremmel is büszkélkedhet a skanzen. Az új, többfunkciós épület tervei készülnek, s amennyiben sikeresen pályázik a múzeum, megindulhat a közel 70 millió forintos beruházás.

– Harminchetedik évét kezdi idén a Göcseji Falumúzeum, ám még mindig nincs befejezve. Annak idején óriási lendülettel megépítették a lényegi részt, majd senki sem foglalkozott szabadtéri néprajzi parkunkkal többet. Alapvető infrastruktúrák hiányoznak mind a mai napig. Nincsen például vezetékes szennyvíz a skanzen területén, melynek következtében nem tudunk mosdót biztosítani az ide látogatóknak. De nem rendelkezünk kiállítótérrel, szakmai bemutatókhoz nélkülözhetetlen terekkel, vagy konferenciateremmel, ami igencsak fontos lenne egy ilyen környezetben. És akkor nem beszéltem még egy tájjellegű vendéglőről, melyet ugyancsak hiányolnak a látogatók – sorolja. – A fogadóépületre 1995-ig kellett várni, a foglalkoztatóház elkészültéig pedig olyan helyiséggel sem bírtunk, amely alkalmas lett volna rendezvények megtartására, foglalkozások lebonyolítására. Nemrégiben készült el műhelyünk is.

A változást az idei évtől várjuk. Még a hónap folyamán benyújtjuk pályázatunkat a vidéki múzeumok támogatására kiírt Alfa-programra. A múzeum előtti parkoló keleti oldalán szeretnénk felépíteni egy többfunkciós létesítményt, amely magába foglalná mindazon funkciókat, amelyek jelen pillanatban hiányoznak a skanzenből. Lenne a házban egy nagyterem, mely alkalmat kínál majd kiállítások, munkabemutatók, valamint konferenciák szervezésére. Helyet kapna az épületben egy ajándékbolt, ami szintén hiányzik, valamint egy másik bolthelyiség, amelynek a hasznosításáról még nem döntöttünk. És ugyancsak ebben a többfunkciós létesítményben alakítanánk ki tájjellegű vendéglőnket.

A tervek elkészítésével Pelényi Gyulát bíztuk meg, aki egy földszintes, részleges tetőtér-beépítéssel bíró házat álmodott meg számunkra. Várhatóan egy héten belül minden szükséges dokumentum a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy be tudjuk nyújtani a pályázatot. A beruházás összköltségét 70 millió forintra becsüljük. Az önrészt a megyei önkormányzat biztosítja számunkra, míg a területet ingyen megkapjuk Zalaegerszeg önkormányzatától. Ugyancsak a város segítségére számítunk a szennyvízhálózat kiépítésében. Mindennemű továbblépésnek feltétele ugyanis a csatornázottság.
Dolgozik már Pelényi Gyula a falumúzeum előtti parkoló szebbé tételén is. A megújuló tér éke lenne Szabolcs Péter szobrászművész emberpárja, a Király és Királyné címet viselő alkotás.

Álmai a skanzenen belül is vannak a múzeum vezetésének. Hiányzik a faluból az iskola, a bolt és a kocsma. Ezek a létesítmények – forrás hiányában – egyelőre váratnak magukra. Ha a falumúzeum házai nem is, állatai szaporodnak az idei évben. A kecskék, cicák, a szamár, a libák és a tyúkok mellett juhot, mangalicát és kacsát is tartanának a gyerekek nagy örömére.

Tartalom megosztása: