keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fazekas találkozó

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fazekas találkozó

2009 április 16 - csütörtök
Kirakodóvásár, fazekas konferencia, színes folklór program, táncház várja többek között az érdeklődőket a Göcseji Falumúzeumba április 24-26. között a már hagyományossá vált országos fazekas találkozón. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő háromnapos rendezvény részleteiről sajtótájékoztató keretében dr. Vándor László megyei múzeumigazgató, és Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke számolt be.

„Kicsit visszafogottabb lesz, de továbbra is gazdag és sokszínű program várja az érdeklődőket” – utalt a gazdasági helyzetre Vándor László. Mint elhangzott, a mintegy ötven fazekas, akik részt vesznek a találkozón nemcsak Magyarországot, hanem a Kárpát-medencét is képviselik.

Külön felhívta a figyelmet a pénteki Pajtagaléria kiállítás megnyitójára, ahol Verseghy Ferenc 40 éves jubileumi tárlata lesz látható. Skrabut Éva arról beszélt, hogy a hat évvel ezelőtt indult keramikusfesztivál kettős célnak felel meg: egyrészt szakmai találkozó, az ország különböző részeiről Zalaegerszegre érkező fazekasok egy konferencia keretében is eszmecserét folytathatnak.

Mindez kiegészül a folklórral, így a nagyközönség számára igazi ünnepi alkalmat jelent. Az idei konferencián Csupor István: Erdély népi kerámiaművészete című kiadványát mutatják be. A szombaton és vasárnap megrendezésre kerülő fazekas-verseny témái a kanta és a tál korongozása.

A folklórprogramok közül felhívták a figyelmet a Bartina és a Kapuvár Néptáncegyüttes, az Öcsényi, a Szli, a Gencsapáti Hagyományőrző Együttesek programjaira. Első alkalommal mutatkozik be a zalaegerszegi falumúzeumban 25.-én délelőtt 11 órakor a Múzeum Café, a magyar múzeumi világ új magazinja, amely a Szépművészeti Múzeum gondozásában jelenik meg. Természetesen a gyerekekről sem feledkeztek meg a szervezők, így szekerezés, lovaglás, játszóház várja a kicsiket.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: