keresés a weboldalon

Fegyverrel vagy anélkül a hazáért harcoltak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fegyverrel vagy anélkül a hazáért harcoltak

2010 május 31 - hétfő
„Honfoglalók, bölcs uralkodók és államférfiak, hős lelkű hadvezérek, önfeláldozó ifjak, bátor lelkületű asszonyok, győztes és vesztes csatákban életüket adó honvédek, katonák. Rájuk figyelünk, akik javaikat, képességeiket, adottságaikat, energiájukat, akár életüket adták a hazáért, a nemzet boldogulásáért. Akiknek neve világító csillag népünk egén. És azokra is, akiknek nevét nem őrizte meg az emlékezet. Akik „csak” az igazi emberi létet vállalták, a megbocsátást, akik békét tudtak teremteni önmagukban, akik vállalták a hétköznapok idegőrlő gondjait, a napi szorgalmas munkát, a hiábavalónak, lekicsinylőnek ítélt apró cselekedeteket.”

1917-ből ered a Hősök Napja, melyről május utolsó vasárnapján emlékezünk meg. A zalaegerszegi ünnepségen Berta Tibor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Tábori Katolikus Lelkészi Szolgálatának általános helynöke mondott köszöntőt, melyből a fentebbi idézet is való.

A Hősök Kertjében rendezett, a hősöknek és a békét védőknek tisztelgő műsorban közreműködött a Kis Hétrét együttes, Molnár Árpád, Szépligeti Mátyás és a városi fúvószenekar. A program a világháborús és a trianoni emlékművek megkoszorúzásával zárult.

(Zala-Lap, b. k.)

Tartalom megosztása: