keresés a weboldalon

Fejlesztések a Zala jobb partján

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fejlesztések a Zala jobb partján

2010 május 03 - hétfő
A munkaterület átadásával kezdetét vette a Zala jobb parti városrész csapadékvíz-elvezető hálózat rekonstrukciójának, fejlesztésének I. üteme, amely a 70-es években épült Vizslaárok 6,5 kilométeres szakaszának közel egyharmadát érinti. A vízrendezés célja a településre hullott csapadékvíz és a káros talajvíz elvezetése, valamint a településen átfolyó vízfolyások és állóvizek rendezése. Ezért az érintett területeken levő csapadékvíz-elvezető rendszer megújítása, korszerűsítése, illetve további kiépítése indokolt. A 260 milliós beruházás jelentős – 85 százalékos – uniós támogatással valósul meg, a kivitelezési munkákat október végéig kívánja befejezni a kivitelező Hydrocomp Kft.

A mostani fejlesztést elsősorban a stadion mögötti árok állapota, valamint a nyomvonalon korábban lefektetett csatornák áteresztő képessége indokolta. A projekt – megszüntetve a Vizslaárok egyes régi szakaszait – a Dózsa pályától indul, a csapadékvíz a jövőben új, rövidebb nyomvonalon – a töltés és a vasútvonal keresztezésével -, egy zsilipes áteresztőn keresztül jut a Zalába.

A beruházás során összesen 1554 méter zárt csatorna és 271 méter nyílt árok kerül kialakításra, amit műtárgyak – egy híd és egy árvízvédelmi zsilip -, valamint két nagyteljesítményű mobil szivattyú is kiegészít.

„A város büszke arra, hogy az elmúlt 8-10 évben végrehajtotta azokat a nem látványos, ám a mindennapi működéshez annál szükségesebb mélyépítési és infrastrukturális beruházásokat – hangsúlyozta Gyimesi Endre polgármester. – A mostani projektet nem csak az teszi szükségessé, hogy az ez irányú beruházások nem követték a város bővülését, a vízgyűjtő terület domboldalain egyre gyorsabban ér le a csapadék az idő közben megnövekedett szilárd burkolatok miatt.”

„Zalaegerszeg arra is büszke lehet – tette hozzá Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója -, hogy milyen jól használja ki az európai uniós támogatásokat. A megyeszékhely az elmúlt években egymaga közel kétmilliárd forint támogatáshoz jutott, ami régiós viszonylatban is jelentős teljesítmény.

Jelentős támogatású a mostani projekt is, hiszen a pályázaton elszámolható 245 millió forintos bekerülési összeg 85 százaléka – közel 208 millió forint – támogatás formájában lehívható. Az önkormányzati önrész némiképp emelkedett az idő közben jelentkezett többletköltségek miatt, így a fennmaradó részt – 52 millió forintot – állja a város.

„A projekt során Zalaegerszeg csapadékvíz hálózatának új alapokra helyezése történik – jelentette ki a munkaterület jelképes átvétele után Dormán László, a kivitelező Hydrocomp Kft. ügyvezető igazgatója -, amely környezetvédelmi szempontból is minőségi fejlesztésnek tekinthető.”

A II. ütemre vonatkozóan az engedélyes tervek valamint a vízjogi létesítési engedélyek már rendelkezésre állnak, a szintén pályázati forrásokat igénylő fejlesztés a páterdombi városrész csapadékvíz elvezetését oldaná meg.

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: