keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fejlődött a város 2009-ben is

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fejlődött a város 2009-ben is

2010 április 25 - vasárnap
Díszpolgári címet az idei évben nem ad ki az önkormányzat, Pro Urbe Zalaegerszegért díjat is csak egyet, az elismerést a Csány szakközépiskola tantestülete veheti át kiváló oktatási munkájáért május 13-án, a város napján – tájékoztatott a zárt ülésen meghozott döntésről dr. Gyimesi Endre polgármester.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón szólt a múlt évi zárszámadásról, és mint fogalmazott, a városi költségvetés eredeti tervezete, és az önkormányzatokat érintő súlyos nehézségek ellenére, ismét működési hitel nélkül gazdálkodott Zalaegerszeg. A pénzügyi egyensúlyt egész évben tartani tudták. A város tavalyi bevétele 21, 2 milliárd forint volt, a módosított előirányzathoz viszonyítva 86,6 százalékra alakult, míg a kiadás 19,4 milliárd forint, 76,8 százalékos teljesítéssel. 

Fejlesztési hitelt vett fel a város: 376 millió forintot, ugyanakkor 237 milliót visszafizettek a korábbi hiteltartozásból. Így mindössze 100 millióval növekedett a fejlesztési hitelállomány, mondta a polgármester, hozzátéve, működési hitelt nem vett fel az önkormányzat 2009-ben sem, és Zalaegerszeg vagyona a múlt éven három milliárd forinttal nőtt, ami a nehéz gazdasági helyzetben nem rossz teljesítmény.

Dr. Gyimesi Endre szerint mindez azt jelenti, hogy a múlt évi gazdálkodás megteremtette az alapokat az idei év túlélésére.
Az első negyedév költségvetési módosítását is tárgyalta a közgyűlés, mint elhangzott, 348,5 millió forinttal emelkedett a büdzsé bevételi és kiadási oldala.
Több pályázat benyújtásáról is döntés született. Az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatása kapcsán mind a 7 pályázó számára biztosítja az önkormányzat a szükséges önrészt, ami mintegy 10 millió forint.
Az ivóvízminőség javítását célzó KEOP pályázaton is részt vesz a város 13 környékbeli településsel együtt. Ez a több mint 6 milliárd forint értékű, projekt hosszú távon biztosítaná az egészséges ivóvizet, nem csak Zalaegerszegen, hanem a térségben is. Megkezdődik továbbá az a beruházás, melynek keretében a fogyatékosok számára felépül az éjszakai és nappali otthon. 

Gyutai Csaba alpolgármester arról szólt, hogy a testület támogatta a Bogáncs Állatvédő Egyesület környezetvédelmi és állatvédelmi fejlesztési elképzeléseit, és 500 ezer forint fejlesztési célú támogatásról döntött. Jelezte még, hogy két új óvodai csoport jöhet létre Zalaegerszegen, ez a döntés a bejáró gyerekek igényeit szolgálja ki.
Személyi döntés is született: a Zalaegerszegi Városi Televízió ügyvezetői munkakörét a következő három évben is Lovass Tibor tölti be. 

* * *

A közgyűlés szocialista frakciójának nevében Devecserné Óvári Ibolya és Tarr Ervin a 2009 évi zárszámadásról, a város gazdálkodásáról mondta el véleményét sajtótájékoztató keretében. „A város nincs romokban, az önkormányzat eredményekről, fejlődésről számolt be a legutóbbi testületi ülésen. De mindez nem csak a Fidesz érdeme, több minden kellett ahhoz, hogy Zalaegerszeg eredményesen tudjon gazdálkodni”- fogalmazott Devecserné Óvári Ibolya.
Mint mondta, kellettek az állami források, és a saját bevétel is, az iparűzési adó, a városi cégek fizetési morálja, az intézmények helytállása, hogy a hat százalékos elvonás ellenére, a szűkösebb anyagi körülmények között is eredményesen dolgoztak. Az önkormányzat takarékos és feszített gazdálkodást folytatott, a gyengébb teljesítmény a beruházások fejlesztések területén látszanak. Bár a város fejlődési pályája nem torpant meg, de mindenképpen lelassult – fogalmazott a frakcióvezető, és hozzátette: de ez nem az önkormányzaton múlott. 

Elhangzott, az üdvözlendő, hogy a testület több fontos pályázat mellé is odaáll és biztosítja az önrészt, ugyanakkor a városnak a jövőben szelektálnia kellene a pályázati lehetőségek között, és megtalálni a kitörési pontokat. A legfontosabb cél a munkahelyteremtés, ehhez kell a programokat megtalálni.
Tarr Ervin az Aquacity új üzemeltetési szerződéséről szólt (a Thermalplus Kft. után újra városi cég, a Strand Kft. kapta meg az üzemeltetési jogot) és mint fogalmazott, elgondolkodtató, hogy az ígért beruházásokat az elmúlt években nem valósították meg.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: