keresés a weboldalon

Feladatunk az összefogás!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Feladatunk az összefogás!

2010 január 09 - szombat
Szerényebb helyszínen, ám továbbra is méltó környezetben rendezték meg idén a zalaegerszegi önkormányzat hagyományos újévi fogadását. Az Arany Bárány szálló télikertje helyett most a város Dísztermében került sor az eseményre, ahol először Kalmár József és az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tradicionális újévi áldását láthatta és hallhatta a közönség.

Dr. Gyimesi Endre polgármester ünnepi köszöntőjében az új helyszínnel kapcsolatban elmondta: a Kvártélyház épülete mindig fontos események színhelye volt. A zalai és a hazai történelem számos nagy alakja megfordult az egykori vármegyeháza épületében, s annak díszes termében.

120 évvel ezelőtt pedig az elődök itt fogadták meg, hogy a „higgadtság és a köz ügyei iránt tisztelet és elkötelezettség szellemében” hozzák meg döntéseiket. Tizenöt évvel ezelőtt a zalaegerszegi közgyűlések helyszíne ismét a Díszterem lett, s most ezen a szép és méltó helyen kerül sor az újévi fogadásra is.

A 2009-es évvel kapcsolatban a polgármester elmondta: sikeres volt az együttgondolkodás, így tovább haladhatott az arányos városfejlesztés. Folytatódtak a fontos uniós beruházások, mint például a szennyvíz-projekt, tovább épültek a város ipari parkjai. Az évet ugyan jelentős – mintegy 700 millió forintos – hiánnyal kezdték, ám ezt szerencsésen sikerült ledolgozni. Így nem került sor újabb önkormányzati adó bevezetésére, s nem kellett városi céget sem privatizálniuk.

Szerény mértékben ugyan, de jutott kultúrára, oktatásra és sportra is. A polgármester gratulált azoknak a vállalkozásoknak, akik a gazdasági recesszió ellenére beruháztak, fejlesztettek, s köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az előző év sikereihez. Ami az idei esztendőt illeti, Gyimesi Endre szerint nem lesz könnyű évünk, hiszen a kormány egyre több pénzt von el az önkormányzatoktól, ezért idén is takarékoskodni kell. Nem szabad azonban sopánkodni.

„Feladatunk az összefogás!” – hangsúlyozta a polgármester. Cél a munkahelyteremtés- és megőrzés, melyhez hit, bizalom és felelősségérzet szükséges. 2010-ben felül kell emelkednünk politikai ellentéteinken, s mindent arra kell feltennünk, hogy az év nyertesei Zalaegerszeg polgárai legyenek.

A hagyományokhoz híven az újévi fogadáson került sor Zalaegerszeg Innovációs Díjának átadására. Az önkormányzat idén a Zalaco Sütőipari Zrt-nek adományozta az elismerést, ezúttal Horváth László szobrászművész alkotását.

(Zala-Lap, P. P., S. P.)

Tartalom megosztása: