keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felavatták a földi toronyórát

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felavatták a földi toronyórát

2005 december 23 - péntek
A Mária Magdolna Plébániatemplom toronyórája 1771-ben készült. A levéltárban fellelhető iratok szerint Volner György órásmester vállalta, hogy Zalaegerszeg templomtornyába hat irányba mutató óraszerkezetet épít. 1826-ban tűzvész pusztított városunkban, melynek áldozatául esett a templom tornya is. A harangok megolvadtak, és az óraszerkezet is jelentősen károsodott. 1834-ben építették újjá, immár nyolc irányba mutató toronyórává.

A több mint 200 éves óraszerkezet egészen 2002-ig kiszolgálta a várost. Három évvel ezelőtt azonban használaton kívül helyezték, helyét immár elektronikus óra váltotta fel. Ekkor határozta el az egykori gondnok, Kancsal Miklós, és Preisz József órásmester, hogy megmentik az antik darabot az enyészettől, és mindenki csodájára felállítják a földön. Az elhatározást tett követte, melynek eredményeként karácsony előtt két nappal ünnepélyes keretek között felavatták a színház előtti téren a Mária Magdolna Plébániatemplom „földre szállt” toronyóráját.

Az ünnepségen dr. Gyimesi Endre polgármester idézte fel a város legújabb látványosságának történetét. A földi toronyórát csodaként említette, és megosztotta a megjelentekkel azt az információját, miszerint nemcsak Európában, sehol a világon nincs még egy hely Zalaegerszegen kívül, ahol egy ilyen antik óraszerkezet a földön lenne működés közben látható.

A város legújabb ékességének létrehozásában számos önzetlen zalaegerszegi működött közre, mondott köszönetet a polgármester. Külön kiemelte a Progép TIM Kft. két vezetőjének, Antos Gyula és Simon Ferenc munkáját, ők végezték a toronyóra rekonstrukcióját. Míg a műhelymunkák folytak – Kancsal Miklós és Preisz József felügyelete mellett -, Németh János keramikusművész elkészítette az óralapot, Járási Ildikó megformálta a mutatókat, Szerdahelyi Károly építész pedig megálmodta a földi toronyóra otthonát. Mellettük még több tucat zalaegerszegi cég és magánszemély járult hozzá munkájával, illetve pénzével a műalkotás elkészültéhez.

A toronyórát immár a földön Stróber László apátplébános szentelte fel. (Zala-Lap Kft., F. M., P. K. E.)

Tartalom megosztása: