keresés a weboldalon

Felavatták Pais Dezső mellszobrát (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felavatták Pais Dezső mellszobrát (Videó)

2012 június 07 - csütörtök
Pais Dezső mellszobrát avatták ma délután Zalaegerszegen a Zrínyi Miklós Gimnázium udvarán. Fischer György szobrászművész alkotása korábban a már megszüntetett Pais Iskolában emlékeztetett a neves tudósra.

Ezekkel a szavakkal emlékezett Gyutai Csaba polgármester Pais Dezső nyelvész professzorra, a Magyar Tudományos Akadémia tagjára, aki elemi iskoláit szülővárosában Zalaegerszegen végezte. Nyolc évig ugyanitt a mai zalaegerszegi Zrínyi Miklós, akkori főreál gimnázium végig jeles tanulója volt. Az egyetemen magyar-latin és görög szakos tanári oklevelet szerzett. A gyakornoki évek után nem kapott állást, így itthon a megyei levéltárban és volt gimnáziuma tanári könyvtárában kutatott. A magyar helységnevek változását, majd a göcseji tájnevet kutatta. 1951-ben Kossuth-díjat, 1953-ban munka érdemrendet kapott, 1964-ben pedig Zalaegerszeg díszpolgárává fogadta.

Érdemei vitathatatlanok, máig hatók, melyekre joggal büszkék leszármazottai is. Maronya Péter, Pais Petra és Pais Erzsébet szintén részt vettek az ünnepségen.

Pais Dezső mellszobrát eredendően Landorhegyen, a róla elnevezett iskolában helyezték el. Ám ezt az intézményt évekkel ezelőtt bezárták, így mostani helyére egy leszármazotti ötlet nyomán került. Horváth Attila, a Zrínyi Gimnázium igazgatója úgy véli, hogy ezzel a műalkotással egy újabb elismerést kapott intézményük.

V.N./T.S.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: