keresés a weboldalon

Felavatták Wass Albert mellszobrát (videófelv.)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felavatták Wass Albert mellszobrát (videófelv.)

2008 május 17 - szombat
Zalaegerszegen, a Dózsa ligetben több száz érdeklődő jelenlétében avatták fel Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész alkotását: Wass Albert erdélyi író és költő mellszobrát, melyet az alkotó ajándékozott a városnak. Az eseményen részt vett Czegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere és az Egerszeg Fesztivál vendégei, akik közül többen is Zalaegerszeg testvérvárosaiból érkeztek.

Az ünnepség résztvevőit dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte felelevenítve Wass Albert életútját és munkásságát. Mint fogalmazott, „Pannónia és Erdély összekapcsolódik, a különbözőségek ellenére is kulturálisan hatottak egymásra, mindkettő befolyást gyakorolt a másik történelmi, politikai, gazdasági vagy társadalmi viszonyainak alakulására.

Sorolta a „rendkívüli kulturális kincseket”, amivel Erdély országunk szellemi vagyonát gazdagította. Heltai Gáspár, Kemény Zsigmond, Ady, Tamási Áron, Dsida Jenő és a nagy nevek között Vass Albert. A nagyszerű író, igaz magyar hazafi, az erdélyi gondolat elkötelezett híve és élharcosa.

A 100 éve született és tíz éve elhunyt író a háború végén nem várta meg szülőföldje újbóli román megszállását és a nyugati határt átlépve az emigrációt választotta. 1952-ig Németországban élt, majd az Egyesült Államokba költözött és nyugdíjazásáig a floridai egyetem nyelvi laborjában tevékenykedett. Időközben, 1946-ban a román néptörvényszék távollétében, koholt vádak alapján halálra ítélte háborús bűnökért. Amerikai évei alatt sem szűnt meg alkotó kedve, egyre másra írta izzó hazaszeretettől áthatott műveit, regényeit.

Zalaegerszeg polgármestere köszönetet mondott a szobor felállításában részt vevőknek, többek között Kocsárdi István tervezőnek, Farkas Ferenc szobrászművésznek, a VG.Kft.-nek és a Reneszánsz Kft.-nek. A köszönettel kezdte Wass Albertől szóló megemlékezését Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke is. „Az író műveiből sugárzik az emberszeretet, a hazai táj utáni vágyakozás” – fogalmazott, és szólt arról, hogy Wass Albertet, és munkásságát, regényeit igazán Magyarországon csak rendszerváltoztatás után ismerhette meg a társadalom.

A szocializmusban művei a tiltottak listáján volt. Czegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármester az író sajátos, egyéni hangvételét emelte ki, és mint mondta, valós kórképet ad arról a világról, melyet átélt.

Az ünnepség végén, a mellszobor leleplezését követően Pintér János, a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság elnöke Wass Albert emlékérmet adott át dr. Gyimesi Endrének és Bálint Károly szobrászművésznek. A rendezvényen gyimesi hagyományőrző táncosok – idősek és fiatalok – léptek fel. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: