keresés a weboldalon

Felderített dunántúli betöréssorozat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felderített dunántúli betöréssorozat

2006 szeptember 29 - péntek
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság nyomozói több megye rendőri szerveinek bevonásával sikerrel derítették fel és fogták el a napokban egy, a Dunántúl több megyéjére kiterjedő betöréssorozat gyanúsítottjait, s foglaltak le tőlük több tízmillió forint értékű lopott árut.

Az elmúlt időszakban végrehajtott rendezvénybiztosítási feladatok mellett is aktív nyomozó munka folyt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi szerveinél többek között a betöréses lopások és más bűncselekmények tetteseinek felderítése érdekében.

2006. szeptember 26-án, a hajnali órákban 59 Zala, Vas, Somogy és Fejér megyei rendőr indult akcióba a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság irányítása alatt, hogy a 4 megyében összesen 5 helyszínen (Zalaegerszeg, Vasvár, Siófok, Székesfehérvár, Káloz) összehangolt elfogásokat, házkutatásokat, lefoglalásokat hajtson végre. Az akció sikeresnek bizonyult.

A rendőrök összesen 6 személyt fogtak el ezen a hajnalon, akik a rendelkezésre álló adatok szerint 2005. eleje óta Zala, Vas, Veszprém, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron megyék területén több mint 50 betöréses lopást, valamint gépkocsi lopásokat és feltöréseket követtek el. A bűncselekmények során összesen közel 50 millió forint értékű zsákmányhoz jutottak hozzá.

Az elfogott középkorú férfiak közül egyébként egy kálozi és egy vasvári férfi a Zala Megyei Top 10-es körözési listán is szerepel. Egyiküket fél éve, másikukat 10 hónapja több rendőri szerv is körözte hasonló bűncselekmények miatt. Emellett még két siófoki és két zalaegerszegi férfi került elfogásra.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak közül öten változó összetételben elsősorban különböző üzletekbe törtek be, jellemzően úgy, hogy előzőleg feltérképezték a terepet. Volt, hogy előbb betértek vásárolni abba a boltba, ahova aztán később betörtek. Az ellopott árut a lakásukon tárolták, folyamatosan szervezték annak értékesítését. A hatodik társuk egy orgazdasággal gyanúsítható siófoki férfi, aki a bűncselekményekből származó áruknak egy jelentős részét felvásárolta.

A házkutatások során a gyanúsítottaktól a bűncselekmények elkövetéséből származó műszaki cikkeket, illatszereket, italárut, személygépkocsit foglaltak le a nyomozók. A nagy részét (közel 10 millió forint értékben) az egyik többszörösen körözött személy Székesfehérváron bérelt lakásában és garázsában. Emellett az orgazdasággal gyanúsítható siófoki férfitől további tízmilliós nagyságrendben foglaltak le eltulajdonított értékeket.

A gyanúsítottakat a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon őrizetbe vették, ellenük betöréses lopás, illetve (egyikük esetében) orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. Ketten időközben megkezdték jogerős szabadságvesztésük letöltését, csütörtökön pedig a bíróság további három gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett, az orgazdasággal gyanúsítható férfi esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. (Csizmazia Péter, sajtóreferens)

Tartalom megosztása: