keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felelősöket keresnek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felelősöket keresnek

2008 október 14 - kedd
A Zalai Baromfitartók Közössége a nyilvánossághoz fordult, miután a még telepeiken tartott 355 ezer pulyka levágása, illetve az azt követő piacra helyezése szinte lehetetlenné vált. Ha a helyzet nem változik, leállnak az állatokat ellátó takarmánykeverő üzemek.

Dodonka József, a termelői konzorcium elnöke elmondta: legfontosabb feladatuknak a még telepeken lévő szárnyasok kifuttatását tekintik. A hazai vágóhidakkal nem sikerült megállapodni, ezért a termelők több alkalommal megkeresték a problémával a szaktárcát is (FVM), érdemi intézkedés azonban mind a mai napig nem történt.

Jelen helyzetben a termelőknek két nagy céggel sikerült a bérvágásról egyeztetniük, azonban a hús átvételére ezeken a helyeken nincs mód, így az eladhatatlan húskészletet – úgy tűnik – csakis fagyasztott állapotban lehetne megmenteni. A veszteségek ily módon történő kezelésére 1,2 milliárd forintra (500 milliós támogatásra és 700 milliós hitelkonstrukcióra) lenne szükség, ezzel elkerülhető lenne az állatok legyengülése, elhullása.

Elhangzott továbbá: a CIB Banknak ahelyett, hogy gátolná az értékesítést – ugyanis furcsamód igényt tartana a még kint lévő, kizárólag a termelők és a takarmánykeverő cégek közös finanszírozásában nevelt pulykákból befolyó összegre -, meg kellene neveznie a felelősöket. (Zala-Lap Kft., S. P.)

Tartalom megosztása: