keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felkészültek a népszavazásra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felkészültek a népszavazásra

2004 november 30 - kedd
A zalai választópolgárok 257 település 451 szavazókörében, reggel 6 órától este 19 óráig adhatják le szavazataikat a 2004. december 5-i népszavazáson – közölte sajtótájékoztatón dr. Sifter Rózsa, megyei főjegyző, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője.

Megtudtuk, a szavazáskor az egész ország egyetlen választókerületet alkot, ezért a szavazólapok – amelyket 2004. december 2-ig juttatnak el a településekre – mindenhol azonos tartalmúak lesznek. A népszavazás eredményességének feltétele, hogy az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adjon. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy valamivel több mint 2 millió választópolgárnak kell azonos szavazatot leadni a kérdésekre, ráadásul az eredményességet mindkét kérdésnél külön fogják vizsgálni.
Elhangzott, Zala megyéből összesen 17 választópolgár gyakorolja majd választójogát külföldön, akik közül egy fő kivételével, valamennyien európai nagykövetségen adják le a szavazataikat. Dr. Sifter Rózsa elmondta, országos szinten valamivel kevesebb mint 2000 magyar választópolgár fog külföldön voksolni. Hozzátette: a két leggyakrabban felmerülő kérdés az igazolással történő, valamint a külképviseleti szavazás volt. A Zala Megyei Területi Választási Bizottságba sem delegált valamennyi arra jogosult szervezet megbízott tagot, ezzel a jogával a Fidesz-MPSZ, az MSZP, a Magyarok Világszövetsége és az SZDSZ élt.
Azt még fontos tudni, hogy amennyiben az állampolgár a mozgásában olyan mértékben korlátozott, hogy nem képes elmenni december 5-én szavazni, úgy neki lehetősége van mozgóurna igénybe vételére.

Tartalom megosztása: