keresés a weboldalon

Felkészültek a télre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felkészültek a télre

2007 november 13 - kedd
„Mit lehet tenni a tél ellen? Várni kell a tavaszt.”, mondja Jókai bölcselkedve. A közutak biztonságának felelősei ennél többre kényszerülnek. Sószóróval és hóekével felszerelt gépekkel, síkosságmentesítőkkel megtelt raktárral, felkészülési tervvel a háttérben pergetik néhány napja a naptár lapjait.

– Megosztott feladatként látja el a város hó – és síkosságmentesítését a Zala – Depo Kft. (utak), a VG. Kft. (járdák, terek, lépcsők) és a Magyar Közút Kht. Ez komoly szervezőmunkát igényel – mondta Nagy András a Városgazdálkodási Kft. vezetője a napokban tartott műszaki szemle alkalmával. – Több éve működik ez a megosztott rendszer. Mivel más-más gépekkel rendelkezünk a felosztás mindenképpen szükséges. Egyértelműen behatárolódik ezzel a felelősségi kör, hatékonyabbá válik a munka. Fontossági sorrend szerint végezzük a munkát, ezért a lakosságnak is komoly részt kell vállalnia a hóeltakarításban jelentősebb havazás esetén. A tavalyi eszközállománnyal látjuk el a munkát, ez elégségesnek bizonyult.

Az elmúlt évhez képest jelentős változásról Gecse László, a Zala-Depo Kft. igazgatója sem tudott beszámolni. Újdonságnak számít egy kis teljesítményű hómaró, melyet a zártkerti horhosok tisztításában kívánnak bevetni. A hat saját sószórós, hóekés gépük mellett a peremkerületeken alvállalkozók segítik majd a munkát. A speciális képzésen részt vett járművezetők több éves rutinnal bírnak. Az autók rádiótelefonnal felszereltek, ez is segíti a rugalmas munkavégzést.

– A járműveink évente vesznek részt műszaki vizsgán. Vegyes korúak, van köztük egészen új is. A rekord teleken is elégségesen bizonyultak. A tél pedig egyre fogyóban van, reméljük az idén sem lesz gond – tette hozzá végül Gecse László.

Kámán István, a polgármesteri hivatal műszaki osztálynak útépítési és közlekedési csoportjának vezetője így summázta a látottakat.
– Évek óta modern, nyugati színvonalú technikát alkalmaznak a szolgáltatók, ez túl sok gondot nem vet föl. A nagy teljesítménynek köszönhető, hogy a városban fennakadás nem szokott lenni. Inkább azokon a helyeken van probléma, ahol kétkezi munkára lenne, szükség, illetve vannak olyan szakaszok, ahol speciális problémákkal kell szembesülni. Éjjel – nappal szolgálatot tartunk és készülünk az utak tisztítására. A lakosság részéről túl sok panasz nem szokott érkezni. De azt tudni kell, hogy van egy fontossági sorrend, ami szerint zajlik a munka. Így első kategóriába tartoznak a tömegközlekedési útvonalak, ezt követik a nagy forgalmú lejtős szakaszok, végül a belső lakóutcák. A fő cél, hogy az első kategóriába tartozó utak mindig járhatóak legyenek, a többi mentesítése csak utána következhet. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: