keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felkészültek a télre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felkészültek a télre

2004 november 09 - kedd
Felkészülten várja a telet a Városgazdálkodási és a Zala-Depo Kft. Ez derült ki az immár hagyományos gépszemlén, melynek keretében arról győződtek meg a megrendelő önkormányzat képviselői, hogy készen állnak-e a két társaság eszközei az utak sózására, illetve a hóeltakarításra.
A Zala-Depo Kft. az idei esztendőben is a város közútjain teljesít majd szolgálatot. Mint Gecse László ügyvezető igazgatótól megtudtuk, eszközállományát ezúttal nem növelte a társaság. Továbbra is 11 saját géppel, köztük 4 nagy teljesítményű hóekével, valamint három nagy teljesítményű sószóróval végzik a munkát, s ha szükséges alvállalkozókat is bevonnak az utak mielőbbi megtisztítása érdekében.

– Az elmúlt két tél bizonyította, hogy meglévő technikánk alkalmas a hóakadályok leküzdésére. Ez az oka annak, hogy nem bővítettük az állományt, belső átszervezést azonban végrehajtottunk. Mobilizálható praktikumokat szereltünk fel az autókra annak érdekében, hogy meghibásodás esetén használni tudja a szükséges eszközt bármelyik másik jármű. Minden összkerék hajtású autónkat alkalmassá tettük a hóekék és sószórók szállítására – számolt be Gecse László. – A korábbi évek gyakorlata alapján saját eszközeinkkel végzünk bérmunkát a Zala Megyei Állami Közútkezelő Kht-nek. Emellett négy alvállalkozót biztosítottunk le, akik a peremkerületekben foghatók hadba. A hóesés megkezdését követő néhány órán belül ők is elkezdik a munkát. Valamennyi gépjárművezetőnknél ott van a mobiltelefon, így – bízom benne – idén is minden igényt ki tudunk elégíteni.
A metodika ugyancsak változatlan. A tél beálltától éjjel-nappal szolgálatban vannak a Zala-Depo dolgozói. Amint riasztást kapnak a közútkezelő szakmai őrjáratától, azonnal munkához látnak. Első körben a város közlekedési főútvonalairól, és az autóbusz útvonalakról tolják el a havat, majd sózzák az utakat. Három órán belül megindul a hóeltakarítás a kettes prioritású utakon, majd alvállalkozók bevonásával a peremkerületekben is.
A Városgazdálkodási Kft. fő tevékenysége télen a járdák, közterületek, lépcsők, parkolók hómentesítésére terjed ki. Ehhez a feladathoz alkalmazkodnak eszközeik, melyek sorába újakat is beállítottak. 
– Azokon a területeken jelenünk meg elsősorban, ahol nem alkalmasak a munkavégzésre a Zala-Depo nagyméretű gépei. Társaságunk kistraktorokkal, illetve kézi gépekkel, szerszámokkal végzi a munkát. Eszközállományunkat több új hómaróval bővítettük, melyekkel ugyancsak találkozhatnak majd a város lakói – tekint a jövőbe Nagy András, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója.
A legnagyobb feladatot várhatóan idén is a parkolók hómentesítése adja majd a Városgazdálkodási Kft. dolgozói számára. Nem egyszer ugyanis akadályba útköznek a huzamosabb ideig egy helyben parkoló autók miatt. A hó elszállítására új eszközt szereztek be, ugyanakkor kérik a lakosságot, gépjárműveikkel ne akadályozzák a tisztítási munkákat.

Tartalom megosztása: