keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felkészültek a versenyre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felkészültek a versenyre

2005 augusztus 31 - szerda
A zalaegerszegi önkormányzat – többek között – a Deák Városépítő Programnak is köszönhetően 2005-ben több mint 200 beszerzési eljárást bonyolít, így bőven van munkája a beszerzési testületnek.

Az első félévről készült statisztika alapján elmondhatom, hogy jól haladunk, mert elvégeztük az idei évre tervezett munka 60 százalékát. Ezért mindazokat a munkatársakat dicséret illeti, akik részt vesznek a beszerzési eljárások szakszerű előkészítésében és működtetésében. Pedig a közbeszerzési törvénynek számos hiányossága van, amely lassítja a beszerzéseket, és több ponton szigorúbb, mint az uniós szabályozás – fogalmazott érdeklődésünkre Rigó Csaba, a gazdasági bizottság és a beszerzési testület elnöke, akit többek között arról is faggattunk, milyen esélyekkel indulnak a zalaegerszegi vállalkozások a közbeszerzési eljárások során.

– Azt mutatják az eddigi tapasztalatok, hogy jó esélyekkel. Igaz, teszünk is érte. A beszerzési testület számos olyan ajánlattételi felhívást hagy jóvá, amely a törvény adta lehetőségeken belül könnyített alkalmassági feltételekkel jelenik meg. Például: egyszerű eljárások esetén a jogi alkalmasság körében nem kérünk közjegyző által hitelesített dokumentumokat, a pénzügyi alkalmasság tekintetében általában csak számviteli beszámolót kérünk, és ritkábban – csak a komolyabb munkáknál – annak igazolását, hogy nincs 60 napot meghaladó tartozása az ajánlattevőnek. A műszaki alkalmasság vizsgálatánál sokszor több évre elnyújtott „könnyített” referencia bemutatását kéri a testület, hogy minél többen tudjanak ajánlatot tenni – mondja Rigó Csaba és hozzáteszi:

– Az eredményes ajánlattevők közül többségében zalaegerszegiek nyernek, tisztességes versenyben. Az egyszerű eljárásoknál, ahol arra van törvényes lehetőségünk, hogy hirdetmény feladása nélkül küldjünk ki ajánlattételi felhívásokat, rendszerint hat-hét helyi céget választunk. A városi hetilapban és az internetes portálon megjelent közbeszerzési tervnek köszönhetően szerencsére folyamatosan jelentkeznek a helyiek. Azoknak a cégeknek viszont nem tudunk felhívást küldeni, akikről nincs elegendő információnk. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ki, miben tud jó minőségben építeni, pontosan szállítani vagy magas színvonalon szolgáltatni.  A törvényt alkalmazókként szívesen vennénk a további könnyítéseket, melyeket a Megyei Jogú Városok Szövetsége is  szorgalmaz. Például nem szerencsés, hogy önkormányzati cégeket is meg kell versenyeztetnünk olyan feladat miatt, amelyet évek óta végeznek, és kizárólag arra a tevékenységre jöttek létre. Ugyanakkor örülünk annak, ha minél több zalaegerszegi cég tud nyerni a közbeszerzési eljárásokban, mert ez erősen kihat a helyi foglalkoztatásra.

– Mit mutatnak a számok, milyen típusú munkáknál erősek az egerszegiek?
– A magas- és mélyépítési felújítási és beruházási munkáknál egyértelműen. Konkrétan: az út- és járdafelújításoknál, a bérlakásépítéseknél, iskolai konyha, tornaterem- és vizesblokk-felújításoknál, épületek fűtésrekonstrukciójánál, építőipari felújításoknál, de árubeszerzésnél vagy szolgáltatások nyújtásánál – pl. tervezés, műszaki ellenőrzés – is erőteljesen jelen vannak. Ezeknél az eljárásoknál 80-100 százalékban zalaegerszegi vállalkozások nyernek. Lényegében csak ott nem kértünk fel helyi céget, ahol hiány mutatkozott. A hirdetménnyel induló eljárásoknál, az útfenntartási munkáknál, körforgalom-építésnél megjelentek a nagyobb multinacionális illetve nem helyi vállalkozások is, de ennek ellenére eddig jól szerepeltek az egerszegiek. A közbeszerzés hatálya alá nem tartozó 5-10 millió forint közötti építés-beruházási beszerzésekre felkért cégeket is a beszerzési testület hagyja jóvá, ahová eleve helyi cégeket hívunk. Tehetjük, mert vannak szép számban, akik jó minőségben dolgoznak. A hiánypótlások csökkenéséből az látszik, hogy a zalaegerszegi ajánlattevők egyre felkészültebbek. Mindent összevetve az első félévben, az eredményes eljárásokban a helyi vállalkozások átlagosan közel 65 százalékban nyertek. Bízom abban, hogy az év hátralévő részében is tart a kedvező tendencia, és ez a szám még javulni fog.

– Sok a panasz a hosszadalmas közbeszerzésekre, ha valami nem készül el határidőre. Minden esetben ez okoz gondot?
– Nem. A beszerzések nagy hányadában  a közbeszerzési eljárás legfeljebb 3-4 hét. Számos alkalommal azért nem tudjuk indítani az eljárást, mert a tervekhez lassan érkeznek meg a hatósági engedélyek. Tipikus példa a játszóterek felújítása, ahol nem a közbeszerzés, hanem az uniós szabványok és engedélyek miatt van  csúszás. Egyébként minden törvény adta lehetőséget megragadtunk az eljárások gyorsítására: előzetes összesített tájékoztatóban tüntettük fel a legsürgetőbb munkákat, miáltal rövidíthető volt az ajánlattételi szakasz. Ennek jó példája az iskolákban zajló ablakcserék, világítás- és kazánrekonstrukciók, ahol természetszerűleg a tanévet kezdő gyermekek és pedagógusok érdekeit tartottuk a legfontosabbnak.

– Az elmúlt évben végigjárta a képviselőkkel az egyéni körzeteket, felmérték az igényeket. Lesz ilyen egyeztetés az idén is?
– Igen. Ezt nem lehet íróasztal mellől elvégezni. Szívesen jártam végig a körzeteket, mert amellett, hogy az ott élőkkel találkoztam, időben összegyűltek az igények. Ezek alapján pedig optimálisan meg tudtuk tervezni a 2005-ös költségvetésben a fejlesztéseket és felújításokat, amely elengedhetetlen volt a közbeszerzési tervünk összeállításához. Olvasva az egyéni körzetekről megjelent írásokat, így utólag azt mondom, megérte a fáradság, hiszen a város sok-sok pontján folyik a munka, a képviselők pedig pártállástól függetlenül szinte kivétel nélkül arról nyilatkoznak, hogy mennyi minden valósult meg a körzetükben. Biztos vagyok benne, hogy az idén is ezt az utat kell járnunk.

Tartalom megosztása: