keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felnőtté vált a Pénzügyi és Számviteli Főiskola (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felnőtté vált a Pénzügyi és Számviteli Főiskola (Videó)

2011 február 08 - kedd
A jövő záloga az oktatás és az egészségügy. A megyei önkormányzat számára nem csupán presztízskérdés e két terület, régi házasságról van szó – fogalmazott dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a Pénzügyi és Számviteli Főiskola karrá válásának sajtótájékoztatóján. A megye és a város között régóta aktív az együttműködés. Ahogy a Zala Megyei Kórház anyagi nehézségeinek megoldásában partner a zalaegerszegi önkormányzat, úgy a helyi felsőoktatást is évről-évre – lehetőségeihez mérten – támogatja a megye – tette hozzá az alelnök.

A megyei és a városi önkormányzat 8 év alatt közel 110 millió forintot költött az önálló szervezeti egység létrehozására. Az oktatást a jövőben a képzési kínálat bővítésével és tudományos kutatásokkal igyekeznek megerősíteni a piacképes diplomát nyújtó intézményben. A sajtótájékoztatón elhangzott: idén január 20-án írta alá Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter a zalaegerszegi Pénzügyi és Számviteli Főiskola önálló karrá válásának dokumentumait. Sándorné dr. Kriszt Éva arról beszélt, hogy már régóta igény volt erre a szervezeti formára, ami hatékonyabb működést, szabadabb gazdálkodást jelent a közel 1000 hallgatót oktató intézményben. A karrá válás a képzésfejlesztésen túl nagyobb önállóságot, szélesebb mozgásteret biztosít a zalaegerszegi intézmény számára a gazdálkodás, a kapcsolattartás, a nemzetközi együttműködések terén is. Hangsúlyozta azt is, aki itt szerez diplomát, legfeljebb három hónapon belül el tud helyezkedni.

Gyutai Csaba kiemelte: az újév első sikere a karrá válás volt. Az elmúlt 40 év bebizonyította, a PSZF a pénzügyi oktatás zászlóshajója hazánkban. Ez a hajó jó szélben, jó tengereken halad – fogalmazott a polgármester. Nem véletlen, hogy Zalaegerszegen 27 bank tevékenykedik, van ugyanis pénzügyi kultúránk, és rendelkezésre áll a megfelelő szakember-utánpótlás. Beszélt a felsőoktatásnak évről-évre nyújtott városi támogatásokról is. 2004-ben 5 millió, 2006-ban 16 millió, 2011-ben a megyei önkormányzattal közösen 10 millió forinttal támogatta a város az önállósodást. Idén összesen 77,3 millió forinttal segítik a megerősödést.

A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány ügyvezetőjeként Balaicz Zoltán a kezdetektől részt vett a karrá válásban, ami a 2002-es felsőoktatási koncepcióval indult – emlékeztetett. A 2001-ben létrehozott alapítvány első elnöke, Szalai Annamária munkájának, lobbi-tevékenységének is sokat köszönhet az intézmény.

A zalaegerszegi intézet a pénzügyi-számviteli képzés mellett az utóbbi években folyamatosan bővítette képzési palettáját, 2011 őszén már gazdaságinformatikus alapképzési szak, illetve web programozó felsőfokú szakképzés is indul, amelyeket hamarosan a közszolgálati szak, illetve a pénzügy mesterszak indítása követ. Dr. Solt Katalin, az intézmény megbízott dékánja a jövőbeli célokról beszélt, úgy, mint a regionális igényekhez igazodó akkreditált felnőttképzési programok indításáról, valamint a tudományos kutatómunka ösztönzéséről. A legfontosabb feladat továbbra is a minőségi oktatás megőrzése.

 A sajtótájékoztatón dr. Ferkelt Balázs, rektorhelyettes bejelentette, hogy a karrá válás ünnepélyes avatása február 23-án lesz.

-hozsu-/T.S.

Tartalom megosztása: