keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felpaprikázott kedélyek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felpaprikázott kedélyek

2004 november 15 - hétfő
A közelmúltban igencsak felpaprikázta a közhangulatot az a hír, hogy rákkeltő gombatoxin került a kiskereskedelmi forgalomban kapható fűszerpaprikába. A háziasszonyoknak és a nagyszámú személy étkezését ellátó intézményeknek bizony nagy fejtörést okozott, hogy mivel tudják pótolni a konyhai műveletek egyik alapanyagának számító fűszert. Annak próbáltunk utánajárni, hogy egy-egy étteremnek és közétkeztetést végző intézménynek miként sikerült megoldania ezt a nem éppen egyszerű problémát.

Vargovics Lajosné, a Zala Megyei Kórház élelmezési osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: naponta 1300-1400 adag ételt készítenek, de mivel nem igazán főzhetnek paprikásat a betegeknek, ezért viszonylag könnyen sikerült áthidalniuk a fűszerpaprika hiányát. Összesen 2,5 kilogramm „veszélyeztett” paprikát kellett zárolniuk, amit leginkább paradicsompűrével és különböző színezőanyagokkal próbáltak pótolni a főzésnél és a sütésnél. A kórház egyébként egy élelmiszerhálózattól szerzi be a szükséges paprikamennyiséget és egy hónapban mintegy 2-3 kilogramm ilyen fűszert használnak el az ételek elkészítésénél. Az élelmezési osztály vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy naponta figyelik, hogy melyek azok a paprikafűszert tartalmazó termékek, amelyeknek engedélyezik a használatát, s csak ilyen készítményeket alkalmaznak a konyhai munkánál.
– Számunkra különösebb problémát nem okozott a paprika-ügy, hiszen mindez az őszi iskolai szünet idejére esett, amikor éppen nem üzemeltek a konyháink – válaszolta Büki László, a Zalagast Kft. ügyvezető-igazgatója. – Az itt raktáron lévő fűszerpaprikát természetesen elkülönítettük, s azóta folyamatosan figyelemmel kísérjük, hogy mely paprikatartalmú termékek használata lehetséges. Immár újra megkezdődött az iskola, a konyháinkon is megindult a főzés, s csak olyan paprikatartlamú készítmények kerülnek az ételekbe, melyeket az illetékes hatóságok bevizsgáltak.

Tartalom megosztása: