keresés a weboldalon

Felsőoktatási fórum az Infocentrumban (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felsőoktatási fórum az Infocentrumban (Videó)

2012 január 25 - szerda
Felsőoktatási fórumot tartottak szerdán a BGF Infocentrumában – a három zalaegerszegi intézmény vezetője a középiskolák igazgatóit tájékoztatták a képzési szakirányokról, a keretszámokról, az ösztöndíjakról és a költségtérítéses képzési lehetőségekről.

Kiderült: a felsőoktatás átszervezésének egyik nagy vesztese a BGF – országosan ugyanis a korábbi 4 és fél ezerről 250 (!)-re csökkent az állami képzésben oktatható közgazdászok száma. A műszaki felsőoktatás ugyanakkor kedvezőbb helyzetbe került. A változások hatással lehetnek a fiatalok pályaválasztására is.

Gyakorlati közgazdászt például egyáltalán nem képezhetnek – az állam csak az elméleti közgazdászok oktatását támogatja. A BGF gazdálkodási kara új szakirányok bevezetésével keresi a kiutat – mondta a zalaegerszeg.hu-nak Solt Katalin dékán.

Ugyanakkor Zalaegerszeg másik két felsőoktatási központja jobb helyzetben van – vélekedett Balaicz Zoltán alpolgármester, mivel a kormányzat a gyakorlati műszaki képzésre különös hangsúlyt fektet.

Mechatronikai képzésre 160 állami és 150 részösztöndíjas elsőéves juthat be; hasonló feltételekkel a pécsi egészségtudományi karon összesen 630-an tanulhatnak – de hogy közülük hányan kerülnek Zalaegerszegre, még nem tudni.

Balaicz Zoltán beszámolt a városi ösztöndíjak változásairól is: ősztől a „Hazavárunk” helyett a nagyobb összegű „Befektetés a jövőbe” ösztöndíj igényelhető, az állandó lakos zalaegerszegi diákok pedig alanyi jogon félévente 60 ezer forintot kapnak, ha műszaki képzésben vesznek részt, 25-25 ezer forintot pedig, ha az egészségügyin vagy a BGF-en tanulnak.

yr/N.G.

Tartalom megosztása: