keresés a weboldalon

Féltve őrzött kincsek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Féltve őrzött kincsek

2007 november 20 - kedd
„Fűzfán fütyülő rézangyal” címmel nyílt gyűjteményes néprajzi kiállítás a Keresztury ÁMK Kisfaludy úti kiállítótermében. Dezsőné Kondor Anita az intézmény igazgatója köszönetet mondott a Török házaspárnak azért a gyűjtőmunkáért, amit a magyar paraszti világ hagyományainak ápolására szenteltek. Dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntőjében utalt arra, hogy „az évtizedek óta féltve őrzött kincsekből immár harmadik alkalommal nyílik kiállítás”.

„Csutora, fűrész, megvan az egész” (2005) címmel a kismesterségek emlékét tárták a vendégek elé, majd a „Félre csupor, hogy férjen a fazék is” (2006) címmel már „bementünk az egykori házakba, megismertük a füstös konyhát, a tiszta szobát, a pitvart”. A gyűjteményes kiállítás sorozat múlt heti bemutatóján a kender útját kísérhették végig a tárlatlátogatók.

Dr. Andrásfalvy Bertalan etnográfus, egyetemi tanár megnyitójában a kender vetésétől a vászon varrásáig mutatta a be a munka folyamatait, és az eszközöket. A kendert a kezdetektől fogva rostjáért termesztették, a magyarok a honfoglalás előtt már ismerték a növényt és feldolgozásának módját. Finomabb rostjaiból vásznat, a durvábból zsineget, kötelet, zsákot készítettek. A munkák folyamataiban résztvevő közösségekről Andrásfalvy Bertalan megjegyezte: például a fonók adtak lehetőséget a pároknak, hogy munka közben megismerjék egymást. A közösséghez, a családhoz tartozás erős kötelék volt. Ez a fajta szellemiség hiányzik a mai magyar társadalomból, pedig szükség lenne rá. (Zala-Lap Kft., V.Zs., Z.A.)

Tartalom megosztása: