keresés a weboldalon

Felújítás alatt az intézmények

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felújítás alatt az intézmények

2008 augusztus 14 - csütörtök
A város több oktatási intézményében nagy a sürgés-forgás. Nem a tanév kezdődött el korábban, hanem szakemberek vették birtokba a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat és kollégiumokat, hogy szeptember 1-jéig elvégezzék a szükséges felújításokat.

– Idén 180 millió forintot fordítunk az intézmények rekonstrukciójára, fejlesztésére. Úgy vélem, szép összeg ez a jelenlegi feszített költségvetés mellett – fogalmaz Gyutai Csaba alpolgármester. – A legnagyobb beruházás az Űrhajós Úti Bölcsődében zajlik. Közel 46 millió forint értékben történnek itt munkálatok. Kicseréli a kivitelező a nyílászárókat, felújítják a víz- és villamos hálózatot, a kazánt, emellett kívül-belül is megszépül a bölcsőde. Az önkormányzat saját forrásaiból valósul meg a beruházás – hangsúlyozza az alpolgármester, és hozzáteszi.

– Pályáztunk ugyan a bölcsőde rekonstrukciójával a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács úgynevezett CÉDE-alapjára, ám sajnos nem nyert a pályázatunk. Az Űrhajós úti intézménnyel együtt összesen 10 beruházáshoz kértük a segítséget. Mindössze egyetlen pályázatunk nyert. 18 millió forintot kaptunk a Landorhegyi Székhelyiskola konyhájának bővítésére és rekonstrukciójára.

Ehhez az összeghez hozzátesszük közel 17 millió forintnyi önrészünket, így már egy nagyobb volumenű beruházás valósulhat meg. Az idei évben az első ütemet hajtjuk végre, a homlokzati ablakok cseréjét. A konyha bővítése és teljes felújítása 2009 nyarára marad. Még az idei nyári szünetben megtörténik viszont a Városi Középiskolai Kollégium konyhájának felújítása közel 14 millió forintból.

A Zrínyi Miklós Gimnáziumban a villamos hálózatot korszerűsítik a szakemberek. Ennek költsége 10 millió forint. Szükséges a gimnáziumban továbbá a műkőburkolat felújítása. Ezen is dolgozik már a pályázatot nyert kivitelező. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban már megtörtént a balesetveszélyes udvari támfalelemek cseréje.

További feladat a tantermek padlóburkolatának megújítása. Ez utóbbira 4 millió forintot különített el az önkormányzat. Az Apáczai ÁMK-ban a tornaterem padlóburkolatának cseréje és a beázás megszüntetése a terv 11 millió forintos költséggel. Az Öveges ÁMK-ban a főépület tetőrekonstrukcióját vették tervbe, pályázati segítség híján azonban csupán kisebb javítások várhatók a tornatermi tetőfedésben. Az Ady-iskolában folyamatban van egy kerámia tanműhely kialakítása, valamint az udvari kijárat átalakítása.

Az Eötvös József Székhelyiskolában a tornaterem rekonstrukciójára írt ki közbeszerzési pályázatot a város 20 millió forint értékben. A Széchenyi-szakközépiskolában a kazánház rekonstrukciója a feladat 15 millió forintos költséggel, a Báthory-szakközépiskolában pedig a belső lépcsők felújításának jött el az ideje. Ami az óvodákat illeti: a Szent László Utcai Tagóvodában vizesblokk-felújítás valósul meg 5 millió forintos nagyságrendben. Ugyanekkora összegben az elkorhadt szakipari falakat cserélik a Napsugár Úti Tagóvodában.

Gyutai Csaba úgy véli, a felújítási munkák nagy része befejeződik a tanév kezdetéig. Esetleg a tornatermi rekonstrukciók húzódhatnak el szeptemberig, ám azok nem akadályozzák majd a tanítást. Megtudtuk az alpolgármestertől azt is, hogy további pályázatokon dolgozik az önkormányzat. Most készül például a polgármesteri hivatal fűtési rendszerének felújítását célzó pályázat. Több mint 50 millió forintos beruházásról van szó. (Zala-Lap Kft., V. Zs., Z. A.)

Tartalom megosztása: