keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felújítják az orgonát

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felújítják az orgonát

2004 november 25 - csütörtök
Közel ötven évet szolgált az olai templom kétmanuálos orgonája. A múlt idő természetesen csak részleges, hiszen az orgonaépítő ígérete szerint a felújítási munkálatok alatt is használhatják a hangszert. A napi két-három és a hétvégi négy misén tehát nem kell mellőzniük az orgonaszót a híveknek.

A zalaegerszegi Jézus Szíve Plébánia egy pannonhalmi orgonaépítőmestert kért fel a hangszer renoválására. Azért őt választották, mert a kivitelező ajánlata alapján a plébániának három évre elosztva kell majd a költségeket kifizetnie – tudtuk meg Rácz Piusz plébánostól, házfőnöktől. Idén négymillió forintot, a következő évben nyolcmilliót, míg az utolsó évben tíz és fél millió forintot kell majd összegyűjtenie az egyházközségnek. A szerződés szerint a munkálatok első fázisa 2004 második negyedévében kezdődik el, a második 2005 második felében, míg a harmadik 2006-ban. Az építkezés menete az időjárási viszonyoktól függ, hiszen az orgonaépítéshez optimálisan legalább 15 Celsius fokos belső hőmérséklet kell.
Az orgona műszaki adatairól annyit lehet elmondani, hogy a meglévő kétmanuálos játszóasztalt új elektronikus billentyű- és regisztertraktúrává alakítják át. Emellett kitisztítják és felújítják a meglévő síprendszert, valamint új sípsorokat is készítenek majd. A levegőrendszert a tervek szerint fúvómotorral mozgatnák.
A Zalaegerszegi Ferences Templomért és Kolostorért Alapítvány számlájára eddig 240 ezer forintot utaltak magánszemélyek és cégek. Orgonajegyre személyesen jóval többet, kettőmillió forintot fizettek be a hívek és a támogatók. Az első befizetés 2003 októberében történt, akkor százezer forint érkezett a hivatalba, tavasszal volt egy egymillió forintos felajánlás is, utána apránként érkeztek a kisebb összegek. Eddig négyszáz ember döntött úgy, hogy ily módon segíti az orgona felújítását, a zalaegerszegi önkormányzat kettőszáz ezer forintot adott a munkálatokra.
A házfőnök még hozzátette, a jogelődként működő Pro Ordine Fratorum Minorum Alapítvány számlájára tavaly 331.422 forint érkezett a személyi jövedelemadók egy százalékos felajánlásából, amit a kolostor felújítására költöttek. Rácz Piusz elmondta, az idei felajánlások összegét már az orgona felújítására költik. Ezúton is kérnek minden adományozót, hogy a 74000236-10011465 számú alapítványi bankszámlára utalják a felajánlott forintokat.

Tartalom megosztása: