keresés a weboldalon

Felújították (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felújították (Videó)

2017 május 09 - kedd
Restauráltak két köztéri alkotást a közelmúltban Zalaegerszegen. Nepomuki Szent János és Szent Vendel emlékművét Ocsovai Grácián szentelte fel. Az eseményen elhangzott: a város költségvetésében minden évben elkülönítenek egy összeget, amiből igyekeznek a romló állapotú alkotásokat felújítani.

A Nepomuki Szent János szobor 1802 óta áll a Zala utca sarkán. Azért került a Zala folyó közelébe, mert a folyók, hidak, hajósok és halászok védőszentje. Emellett a gyónási titok mártírjaként tartják számon.

Ocsovai Grácián plébános:

A felújítás során a talapzatról és a figurális elemekről is eltávolították az elöregedett festékréteget, majd a vizsgálat után a szobrot restaurálták. Ez mintegy 700 ezer forintba került.

Szent Vendel a Vörösmarty és a Vizslaparki utca sarkán kulcsolja imára a kezét. Az alkotás homokkőből készült, amit felirata szerint 1900-ban Bedő Vendel és neje, Nagy Anna készíttetett.

Balaicz Zoltán polgármester:

Balaicz Zoltán hozzátette: a felújítási sorozat folytatódik, ezért ha valaki olyan köztéri alkotásról tud, amelynek romlik az állapota, jelezze az önkormányzatnak.

N.D./P.V.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: