keresés a weboldalon

Felvásárolná Czobor Mátyás hagyatékát a Göcseji Múzeum (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felvásárolná Czobor Mátyás hagyatékát a Göcseji Múzeum (Videó)

2015 február 25 - szerda
Czobor Mátyás Zalaegerszeg egykori polgármesterének hagyatékát szeretné felvásárolni a Göcseji Múzeum. A tárgy-együttes összege 1 millió 650 ezer forint. A múzeum munkatársai és a város vezetői a helyiek segítségét kérik. Egy felajánlás már érkezett. Idén a polgári estély bevételét erre a célra fordítják.

Czobor Mátyás 1918-tól 1936-ig volt Zalaegerszeg polgármestere. A városvezető ez alatt az idő alatt mindent megtett azért, hogy a falusias kisváros modern megyeszékhellyé váljon. Nevéhez többek között utcák, terek csinosítása és több városrész kialakítása fűződik. A megyeszékhely ebben az évben ünnepli rendezett tanácsúvá válásának 130. évfordulóját. Az egykori polgármester pedig 140 évvel ezelőtt született – hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester.

A Göcseji Múzeum és az önkormányzat közösségi finanszírozásból szeretné megvásárolni Czobor Mátyás hagyatékát. Ebben kérik a zalaegerszegiek segítségét. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta: a relikviákat elsőként június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján mutatják be. A restaurálást követően pedig egy új állandó kiállítás részévé válna a tárgy-együttes.

Az egykori polgármester hagyatékának egy részét a Göcseji Múzeum korábban már felvásárolta. 2003-ban főként kisebb bútorok, dokumentumok, levelezések és számos fotóalbum került a múzeum tulajdonába. A fényképek most jelentős szerepet játszanak, hiszen a szakemberek ezek segítségével tudták bizonyítani azt, hogy az eladásra szánt tárgy-együttes valóban Czobor Mátyásé volt – emelte ki Béres Katalin történész, főmuzeológus.

Az adakozni vágyó zalaegerszegiek több módon is segíthetnek a múzeumnak. A Városháza aulájában és a Göcseji Múzeum épületében gyűjtőládákat helyeznek ki. Emellett az intézmény igazgatósága egy külön folyószámlát is nyitott, amelyre az adományokat várja.

A Göcseji Múzeum a következő számlaszámra várja a zalaegerszegiek felajánlásait:

OTP BANK 11749008-15433114-10130005

 

V.D./I.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: