keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fesztivál a Göcseji Falumúzeumban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fesztivál a Göcseji Falumúzeumban

2005 április 22 - péntek
Az idei évben több mint harminc fazekas és keramikus vett részt Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban a II. országos fazekas-keramikus találkozón. A háromnapos fesztiválra Magyarország számos vidékéről érkeztek mesterek a legkülönbözőbb díszítésű, formájú fazekakkal, tálakkal, csuporokkal, sütő-főző edényekkel, amik nemcsak a népi kultúra részei, hanem ma is használatban lévő tárgyak.

A jelenlévőket dr. Vándor László múzeumigazgató köszöntötte, majd dr. Gyimesi Endre polgármester méltatta az országos találkozó jelentőségét.  Mint fogalmazott, „kötelességünk az ismereteket tovább örökíteni, a hagyományok tiszta forrásából merítő mesterek munkáit megismertetni az utódainknak.” A város számára öröm, hogy az ország legszebb falumúzeumában állítanak ki a mesteremberek, és a polgármester reméli, hogy a fazekasság nemzetközi fesztiváljává válhat a közeljövőben a zalai megyeszékhely. A szakma képviselőit köszöntötte Németh János Munkácsy-díjas keramikus művész, a város díszpolgára is, aki hangsúlyozta: ne konkurenciát lássanak egymásban a fazekasság képviselői, hanem lássák meg egymás értékeit, és a baráti kézfogás legyen a jellemző a mesterek között.

A Pajtagalériában az Őrség egykori és mai mestereinek kiállítását Csupor István etnográfus, a Néprajzi Múzeum munkatársa nyitotta meg. „A manapság készült darabok a mindennapi kultúránknak is a része lehetne, hiszen a múlt tárgyainak szerves folytatásáról van szó”- fogalmazott.

Tartalom megosztása: