keresés a weboldalon

Fiatal zalai alkotók bemutatkozása

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fiatal zalai alkotók bemutatkozása

2007 június 15 - péntek
Hagyományteremtő céllal hirdetett pályázatot a Városi Hangverseny és Kiállítóterem fiatal zalai képzőművészek számára. A beérkezett anyagból – egy háromtagú szakmai zsűri bírálata után – kiállítás nyílt. „Piros betűs nap a mai” – mondta dr. Kostyál László művészettörténész, a zsűri elnöke. A Zalaegerszegen másfél évtizede létrejött középfokú művészeti oktatás „beérése” a 26 fiatal zalai képzőművész tárlata. Sok a friss hang, amivel eddig Zalában ritkán találkozhattunk. Új áramlatok, új hangok jöttek, érdekes, izgalmas világlátással.

A hagyományos csendélettől kezdve a tájképeken át a posztmodern irányzatokig sok minden jelen van. A világunk kaotikus, s a művészettörténész szerint ez megjelenik a képek sokszínűségében is. Káosz van, ám mégis érződik az optimizmus, az önbizalom, hogy majd ezek a fiatalok lesznek, akik rendet teremtenek.
„A zalai képzőművészetnek nagy hagyománya van, öröm, hogy az idősebb és középgeneráció után most a fiatalok is előtérbe kerülnek” – köszöntötte a művészeket dr. Gyimesi Endre polgármester. Hozzátette: kevés olyan város van az országban, ahol ilyen aktív művészeti élet zajlik.
Az ünnepélyes tárlatnyitó végén díjátadásra került sor. A Magyar Művészeti Akadémia díját Bóbics Diána; Zalaegerszeg város díját Borbás Helga; a Zala Megyei Közgyűlés díját Szentgróti Dávid; Keszthely város díját Horváth László Adrián kapta. Dícsérő oklevélben részesült: Bacsó Ágnes, Gazdag Ágnes, Szabó Attila. (Zala-Lap Kft., P.P., S.P., Z.A.)

Tartalom megosztása: