keresés a weboldalon

Fiatalok és a távolsági kereskedelem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fiatalok és a távolsági kereskedelem

2010 március 27 - szombat
A távollévők közötti kereskedelmi szerződés biztosította jogokról és az effajta vásárlás veszélyeiről tartott tájékoztatást a Kaffka Margit és a Kovács Károly kollégium diákjainak László Marianna, a Fogyasztói Kapcsolati Iroda munkatársa. A rendezvényre az „Internet Fiesta” egy hetes országos program keretében került sor a megyei könyvtárban.

A távollévők közötti kereskedelem alatt az internetes, a telefonon, faxon vagy postai úton történő vásárlást kell érteni. Ezen esetekre a szokásos bolti adás-vételtől eltérő szabályok vonatkoznak, lévén a vásárló közvetlenül nem tud tájékozódni a termékről, csak a kézhezvétel és kifizetés után.

Ezért ezen esetekben a kézhez vételtől számított 8 napig lehet elállni a vásárlási szándéktól, akkor is, ha a termék nem hibás. Mindössze a nevezett határidőt kell tartani, írásban lemondani a vásárlási szándékról és vállalni az esetleges postaköltséget.

Ez nemcsak termékekre, hanem különböző szolgáltatásokra is vonatkozik melyet a nevezett módokon kínáltak fel (például telefon előfizetés vagy csomagváltoztatás). Ez volt talán az egyórás előadás legtanulságosabb pontja, mely a megváltozott vásárlási szokások miatt a napi gyakorlatban érintheti a fiatalokat.

De sok egyéb hasznos információ is elhangzott a témával kapcsolatban. Melyeket, ha kapásból nem tudott valaki pontosan megjegyezni a fogyasztó védelmi egyesület www.ofe.hu és az európai fogyasztók jogait ismertető www.dolceta.eu oldalakon lehet fellapozni.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: