keresés a weboldalon

Filmélmény – Pi élete

Zalaegerszeg címer
Hírek

Filmélmény – Pi élete

2015 január 16 - péntek
A filmnézés gyakori időtöltés korunkban. Napjainkban rengeteg lehetőségünk adódik filmnézésre, a leggyakoribb a mozi, a tv és az internet. A szabadidőmben én is szívesen nézek filmeket, sorozatokat. A legkedveltebb műfajok az akció, dráma, sci-fi, animáció és a vígjáték. Én külön nem tudok kedvencként kiemelni egyetlen műfajt sem, azokat a filmeket szeretem, amelyekben egy pillanat erejéig sem jut eszembe az órát megnézni az izgalom, akció hiánya miatt.

Egy 2012-ben készült drámát szeretnék bemutatni, ami négy Oscar-díjat nyert. A Pi élete Yann Martel könyvén alapszik. A rendező Ang Lee 2012-ben dolgozta fel a könyvet, ami korunk egyik legnagyobb ellentétén alapul, a három vallás, a kereszténység, a hinduizmus és az iszlám ellentétén. A történet főhőse, Pi fiatal korában megismerkedik mindegyik vallással, de nem tud választani közülük, így egyszerre vallja magát kereszténynek, hindunak és mohamedánnak. A fiú szüleinek van egy állatkertje Indiában, és úgy döntenek, hogy elköltöznek Kanadába, ahova mindent magukkal visznek. Pi ekkor 16 éves.

A film tetőpontja a hajóút közben van, éjszaka. Nagy viharba keverednek, és hajótörést szenvednek. Egyedül Pi tudott kijutni a hajóból és mentőcsónakba szállni. Pi mellett egy törött lábú zebra, egy hiéna, egy orángután, és egy Richard Parker nevű bengáli tigris éli túl a hajótörést. Másnap az állatok egymásnak esnek, végül csak Pi és Richard Parker marad életben. 227 napig sodródnak a vízen. Pinek többször lenne lehetősége megölni az őt a csónak szélére kiszorító tigrist, de megmenti az életét, táplálja, és próbál vele bensőséges kapcsolatot kialakítani. Az út során Pi közelebb kerül Istenhez, és több megvilágosodáson esik át. Közel az éhhalálhoz Pinek sikerült kifognia egy halat a tengerből, és ezt Visnu ajándékának tulajdonította. A hosszú hánykolódás után egy partra sodródnak, ahol végre megpihenhetnének, de kiderül, hogy ez egy húsevő sziget, ahol nem állhatnak meg.

A film befejező harmada elején végre partot érnek. Pi a kimerültségtől mozdulni sem tud, és végignézi, ahogy Richard Parker, a bengáli tigris, akinek megmentette az életét, elsétál, és vissza sem néz a fiúra. Ezután Pi elmeséli a történetét a kórházban két japán biztosítási ügynöknek, akik a hajótörés miatt nyomoznak. Pi történetét nem hiszik el, és kérik, hogy mondja el a valójában megtörténteket. Másodszorra a való történetet mondja el, és kiderül, hogy az állatok embereket szimbolizáltak. A kegyetlen szakács, aki egy hiéna volt, megöli a zebrát, aki egy törött lábú matróz volt. Utána Pi édesanyját öli meg, akit az orángutánnal szimbolizálnak, majd Pi, aki a bengáli tigris, feldühödött, és leszúrta a szakácsot, így egyedül maradt útja során. A film végén egy fordulat ad magyarázatot a hihetetlen történetre. Rájövünk, hogy a tigris végig Pi volt, aki önmagát szelídítette meg. A tigrisben élő hittel és reménnyel tudta csak túlélni a 227 napot a tengeren.

A film korunk egyik legmodernebb műve. A forgatás alatt összesen két jelenetnél használtak élő tigrist, az összes többinél számítógépes animációt alkalmaztak. A film 3D-s változatban is megtekinthető volt.

A filmről csak azután hallottam, hogy lement a mozikban, úgyhogy csak számítógépen tudtam megnézni utólag. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon nagy élmény a látványa, és igen elgondolkodtató a témája.

Berecz András (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: