keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Filmes élmény – After the dark

Zalaegerszeg címer
Hírek

Filmes élmény – After the dark

2016 május 31 - kedd
A filozófiához közelálló film eredeti címe: After the dark, vagyis magyarul: A sötétség után. Mégsem ez lett a magyarra fordított címe, hanem csak annyi: Filozófusok, ezzel is utalva a történetre, miről is lesz benne szó.

A filmben egy végzős osztály filozófiaórájára kaphatunk betekintést, nem sokszereplős a történet, és a helyszín is behatárolt: egy osztályterem. Egy, majd több gondolatkísérletet játszanak el, filmszempontból is jó téma, hisz az emberek többségét érdeklik az ilyen elméleti dolgok, amiket emberközelivé tesznek. Elméletben egy atomtámadást modelleznek, amikor is adott egy bunker, ahol 10 ember fér csak el, de elegendő élelmük és levegőjük van a teljes sugárzás védte környezetben. Egy baj van, 20-an vannak, plusz a tanáruk, aki érettebb és bölcsebb valószínűleg, ha az eltelt idő és a bölcsesség egyenesen arányos. A gondolatmenetek elején tisztázniuk kellett, hogy ki az a 10 ember, aki megmenekülhet, vagyis legalábbis esélye van a túlélésre. Mindenki kártyákat húz, amin tulajdonságok, végzettségek, képességek vannak felírva. Ennek tudatában kell döntést hozniuk halálról, kiegészítve azzal, hogy a tanár uruk rejtett képességgel rendelkezik, amit csak később mondhat meg, mint egy Jolly Joker.

Az érdekes témát nagyon jól dolgozza fel a film, és töprengésre készteti a nézőt, akár akarja ezt ő, akár nem. A tulajdonságok között meglelhetők a legkülönfélébb emberek. Az egész világ minden tájáról vannak diákok, így még nehezebb meghozni a döntést, ki érdemli meg azt, hogy életbe maradjon. Az alapvető kérdés: Ki élete ér többet? Ki dönthet mások sorsa fölött? Krisztushívőként a válasz, hogy csakis Isten ítélkezhet felettünk, így önként kéne meghozni az áldozatot egykét embernek?! De csupán emberi mivoltunk miatt bennünk van a túlélés bármi áron, akár ha a másik emberen, embereken át is kell gázolnunk. Manapság még talán az igaznak mondott szerelmek sem halnának meg a másik életéért. Az ember önző.

Logikusan gondolkodva az atombomba pusztítása után újra kell mindent építeni, így a filmben is a mérnökök jutottak be elsőnek, és így tovább tele értelmiséggel. Figyelve még arra is, hogy fiú-lány arány meglegyen, ha a földet be kell népesíteni majd a katasztrófa után. Egy dologgal viszont nem számoltak, kiűzték a bunkerból a kulturális életet pl.: költőt, énekest, zenészt vagy éppen a bűvészt, hagyták kinn meghalni őket, így a benti levegő egy év alatt folyamatosan fokozódott, türelmetlenek, nyűgösek lettek. Tervbe vették, hogy egy gyereknek legalább már meg kell fogannia, mire letelik az egy év, de a hangulat miatt nem tudta befogadni a női nem az anyaságot, atomháború a falakon túl, a gyereknek sincs kedve megszületni. Majd mikor rájöttek harmadjára, hogy kell megfelelő szórakozási forrás is, végbement a tervük, megfogant egy gyermek, és örömmel túlélték az 1 évet, majd az is kiderült, hogy a többiek is megmenekültek, mert nem volt atomháború. Érdekes, hogy az élet pont akkor kegyes, amikor meghozzuk a legnehezebb döntéseket. Az Úr megsegít, ha segítségül hívod, ha jót akarsz tenni. Próbára tesz minket sokszor, de bízni kell benne, mint Ábrahám, mikor fiát áldozta volna fel Istennek. A végén megállította, hisz nem akarta, hogy egyetlen fiát feláldozza, csak a reakcióra volt kíváncsi, ami tiszta lelkéből jött.

Ne féljünk megtenni dolgokat, az Úr velünk van, és megsegít minket, ha jön a baj. Cserébe egyet kér, hogy higgyünk és tartsuk meg parancsait. Hisz Isten nem a bűnöst, hanem a bűnt ítéli el.

Molnár Tamás (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

 

Tartalom megosztása: