keresés a weboldalon

Finisben a piacrekonstrukció – augusztus 26-án avatás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Finisben a piacrekonstrukció – augusztus 26-án avatás

2011 augusztus 19 - péntek
Másfél milliárd forintnál is többe kerül az a program, aminek keretében megújul Zalaegerszeg történelmi városközpontja. A munkákat az Új Széchenyi Terv pályázati forrásaiból és önerőből finanszírozza az önkormányzat. Az első lépést a Kossuth utca felújítása jelentette, ami 2010 májusában kezdődött. A következő állomást pedig a Piac tér rekonstrukciója – ez a beruházás is a befejezéséhez közeledik. Mintegy 3800 négyzetméternyi területet újítottak föl, 67 parkolóhelyet alakítottak ki és a standokat is egységes megjelenés jellemzi majd. A város vezetői és a sajtó munkatársai pénteken járták be a helyszínt.

A végeredmény nem egészen olyan lett, mint az eredeti tervekben szerepelt: nem épült mélygarázs, viszont lesz szökőkút, ami még az ősszel elkészül – hangzott el a tájékoztatóval egybekötött bejáráson. Gyutai Csaba kérdésünkre elmondta: a rekonstrukciós munkák egyik fontos célja volt, hogy a piactér, ahogyan az ókori Görögországban – ahol és amikor agorának nevezték, és megszentelt központi közösségi terület volt -, Zalaegerszegen is afféle társadalmi-szabadidős színtér legyen.

– Ennek érdekében a piactér bejáratánál egy kis ligetfélét alakítottunk ki, ahol az emberek le tudnak ülni beszélgetni, mielőtt bevásárolnának – mondta Gyutai Csaba polgármester. Piaczárás után ugyanez a terület akár a fiatalok találkozóhelye is lehetne.
A tervezéskor arra is gondoltak, hogy lehetőség legyen szabadtéri színpad felállítására, ahol szórakoztató programokat szerveznek majd.

A tér különleges burkolatának fehér vonalai – amelyet alighanem eltakarnak majd az árusok standjai-sátra – azt is megmutatja, hol álltak a régi egerszegi vár egyik bástyájának falai. A munkálatok többek között éppen a régészeti feltárások miatt húzódtak el.

A Vásárcsanok Kft. ügyvezetője, Borda Irén – aki mindvégig aktívan részt vett a munkálatokban – arról beszélt: nyitás utáni első napokban biztosan lesznek fennakadások, hiszen egyik árus vagy termelő sem a régi helyére kerül vissza. Ugyanakkor mindenkit – kereskedőt, vásárlót egyaránt – megértésre és türelemre kérte. Úgy fogalmazott: előbb-utóbb mindenki megtalálja a helyét az új piacon, és a közlekedés is könnyebb lesz.

Gyutai Csaba polgármester mindehhez hozzátette: a városközpont rekonstrukciója a tervek szerint folytatódik, de hogy milyen ütemben, az az uniós pályázati források „megnyílásának” függvénye. A következő cél a Kazinczy-tér felújítása és egy új belső elkerülő út megépítése. Így minimálisra csökkenthetnék a belváros jármű-forgalmát, és valóban olyan városmag alakulhatna ki, amely a 30-40 évvel ezelőtti, nyugalmas kisvárosi hangulatot áraszthatja – fejezte be Gyutai Csaba.

A felújított piacteret augusztus 26-án avatják föl; a reggeli nyitás után délután 5 órától zenés műsorral és büfével várják a városlakókat.

yr

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: