keresés a weboldalon

Finn-magyar nyelvi tábor Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Finn-magyar nyelvi tábor Zalaegerszegen (Videó)

2013 július 15 - hétfő
Most először tartanak finn-magyar kétnyelvű tábort Zalaegerszegen. A kezdeményezés még 1991-ben indult, és a fővárosi Kalevala Baráti Körtől ered. Azóta felváltva rendeznek intenzív nyelvtanulással egybekötött táborokat Finnországban és Magyarországon. Zalaegerszegre 24 – felnőtt „diák” és nyelvtanár érkezett.

A tábornyitó ünnepséget hétfőn délután tartották. A két évvel ezelőtti, tapolcai találkozón született meg az elhatározás, hogy Zalaegerszegen rendezzék meg a soron következő kétnyelvű tábort. A résztvevők 80 százaléka visszajáró – van, aki már három évtizede tanulgatja a magyar nyelvet. Takalo Tenho, aki Tamperéből érkezett, irigylésre méltóan beszél magyarul – azt mondja: amióta nyugdíjas lett, inkább választotta, hogy felfrissítse magyar tudását, mint hogy új nyelvet tanuljon. És persze nagyon szeret Magyarországon lenni. 


A két nép – mostanában ugyan vitatott nyelvi rokonsága – jó alapot ad arra, hogy a táborozók egymás kultúrájában még jártasabbak legyenek – vélte Koppányi Miklós, a budapesti Kalevala Baráti Kör vezetőségi tagja. Szerinte a finnek ugyanúgy ismerik és kedvelik a magyar kultúrát, mint ahogyan nálunk kedvelik például Sibeliust, a világhírű zeneszerzőt, vagy a finn festőket. 


Zalaegerszegnek egyébként van finn testvérvárosa is, Varkaus. – A kapcsolat több évtizeddel ezelőtt jött létre, emlékeztetett Gyutai Csaba polgármester a tábor ünnepélyes megnyitóján. 


A táborlakók az intenzív nyelvtanulási program mellett sokat kirándulnak majd a zalai tájakon. 

yr/T.S.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: