keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fizetnek a költözésért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fizetnek a költözésért

2005 augusztus 30 - kedd
Az önkormányzati bérlakások értékének akár 40 százalékát is kifizeti az önkormányzat, ha a bérlők a lakásukat visszaadják az önkormányzatnak. Zalaegerszegen egyre nő a lakásigénylők száma, a bérlakásban élők többsége viszont a lakhatásnak ezt a formáját végleges, és nem átmenti megoldásnak tekinti. A bérlakás-mobilitás, vagyis a lakók folyamatos cseréje ezért nem dinamikus a városban.

Csanádi Gyula lakásgazdálkodási szakreferens elmondta, hogy ezen a problémán szeretne segíteni az önkormányzat egy nemrégiben kiírt pályázattal. Ennek lényege, hogy a lakásbérleti jogot vagyoni értékű jognak tekintik, így meghatározott feltételek mellett fizetnek azért, ha valaki visszaadja a lakását az önkormányzatnak.

– Idén 20 millió forintot különített el a város a mobilizáció előmozdítása érdekében. Ha egy-egy bérlakás esetében a lakás forgalmi értékének maximum 40 százalékát, – 2-3 millió forintot – fizetjük ki költözéskor, akkor körülbelül 6-7 lakásba tud új bérlő költözni. Persze vannak olyanok is, akik ennél kevesebb összegért is felbontják a bérleti viszonyt.
– Kik pályázhatnak a térítési díjra?
– Azok nyújthatnak be pályázatot, akik legalább öt éve határozott vagy határozatlan idejű, szociális rászorultsági jogcímen önkormányzati bérlakásban laknak, és nem rendelkeznek lakbér- vagy közüzemidíj-hátralékkal. Fontos, hogy a lakás legalább komfortos vagy összkomfortos legyen, és azt a bérlő tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja vissza.
– Mire számítanak, a bérlakásban élők közül kik élnek majd ezzel a lehetőséggel?
– Számítunk azokra a gyermekes családokra, akik lakásépítési kedvezményre jogosultak. De természetesen mindenkire, akinek van valamennyi megtakarított pénze, vagy felvett hitele, ám még hiányzik néhány millió forint ahhoz, hogy saját lakásba költözzön. Ezzel a pályázattal tulajdonképpen két emberen, vagy családon segítünk. A pénzösszeggel a kiköltözni vágyókon, ezzel egyidejűleg pedig a bérlakásra várókon is, akik így végre beköltözhetnek egy megüresedett lakásba.

Csanádi Gyula elmondta, hogy az önkormányzat ebben az évben kísérleti jelleggel írta ki a pályázatot, ám ha beválik, és ezzel a módszerrel sikerül bérlakásokat „felszabadítani”, akkor a jövőben bővítenék a felhasználható keretet. A lényeg, hogy a költözésért kifizetett „lelépési díj” serkentőleg hasson az emberek gondolkodásmódjára, és megmozgassa azt a réteget, akinek a szociális helyzete, egy esetleges banki hitel, és ez a kifizetett összeg már lehetővé tesz egy saját lakásba költözést.
A pályázatokat szeptember 7-éig lehet a népjóléti osztályra benyújtani.

Pályázat önkormányzati bérlakásmobilitás elősegítésére

Tartalom megosztása: