keresés a weboldalon

Fogyatékosügyi konferencia

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fogyatékosügyi konferencia

2010 december 07 - kedd
A megyében élő fogyatékosokat tömörítő szervezetek konferenciára várták az érintetteket Zalaegerszegen. Bár a rossz útviszonyok miatt a vártnál kevesebb résztvevővel zajlott a találkozó, a sorstársi közösséget tovább erősítette a program.

Kovács Béla, a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, Zalában 5000 fő fogyatékost tartanak számon, az intézeti ellátottakon kívül (értelmi fogyatékosok, mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók, valamint siketek és nagyothallók). Gondjaik között szerepel, mint a társadalom egészének a foglalkoztatás hiánya.

Jelentős speciális probléma ezen kívül, hogy a segédeszközöket, melyek az önálló életvitelt tennének lehetővé, szinte alig támogatja társadalombiztosító.

Kovács Béla kiemelte még, hogy a fogyatékosoknak maguknak is lépéseket kell tenniük a helyzetük javításáért, ezek egyik megnyilvánulása az egyesületi élet, a kultúra, sport, oktatás területén tett erőfeszítések. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a szegregáció vagy integráció kérdésében nincs egyetértés sem a szakemberek sem az érintettek körében.

Dr. Pál Attila a megyegyűlés alelnöke a fogyatékosokat érintő európai szintű már megvalósult vagy tervezett intézkedésekről beszélt.

A konferencián szót kapott többek között Konczér Katalin, a megyei közművelődési intézmény vezetője, aki az intézetek nyitottságról biztosította az egyesületeket. Horváth Miklós, a TESZ ügyvezető – elnöke azt a fajta segítséget tartja elsődlegesnek, mely az érintettek önálló életvitelét teszi lehetővé.

Ezt a véleményt erősítette meg Bakonyi Józsefné, a zalaegerszegi mozgáskorlátozottak egyesületének elnöke, hétköznapi életből vett ellenpéldák felsorakoztatásával.
A konferenciát a Magyarszerdahelyi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthonában működő VIVACE Kamrakórus színvonalas műsora zárta. A Russay Olivéréné vezette, 20 éve működő csapat a közelmúltban nyert el országos első helyezést kulturális találkozón.


Zala-Lap, b. k.

Tartalom megosztása: