keresés a weboldalon

Főhajtás – Az aradi vértanúkra emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Főhajtás – Az aradi vértanúkra emlékeztek

2023 október 12 - csütörtök
Az aradi vértanukra emlékeztek a nemzeti gyásznapon. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét a világosi fegyverletétel után, október 6-án végezték ki. Ugyanezen a napon állt Pesten kivégzőosztag elé Batthyány Lajos. A zalai születésű Csány Lászlót kötél általi halára ítélték, 1849. október 10-én utolsó szavai ezek voltak: Hazámért ezt is szívesen.

Czegő Teréz színművész Ady Endre költeményével emlékeztetett október hatodikára. A harang a halálra ítéltekért, a bebörtönzöttekért és a büntetéssel sújtottakért szólt. Az utókor kötelessége, hogy emléküket megőrizze – hangsúlyozta beszédében Balaicz Zoltán polgármester.

A hősök tiszteletére komponált dalok Ifjabb Horváth Károly és zenekara előadásban hangzottak el. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze beszédében felidézte a 174 évvel ezelőtt történt eseményeket és az azt követő kegyetlen megtorlásokat.

Csány László 1931-ben emelt szobránál a város, a megye vezetői, rendvédelmi szervek és civil egyesületek, illetve helyi polgárok helyezték el az emlékezés koszorúit és virágait.
A kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az Aradon kivégzett vértanúkra – Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidre, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Lahner Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra – és gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

Képgaléria

Tartalom megosztása: