keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fókuszban a természetvédelem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fókuszban a természetvédelem

2005 április 04 - hétfő
A környezet- és természetvédelemé volt a főszerep négy napon keresztül. Zalaegerszeg adott otthont a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek XV. Országos Találkozójának, melynek rendezési jogát a dötki székhellyel működő Ökorégió Alapítvány nyerte el.

A rendezvénysorozat előprogramjaként a Kis-Balatont és környezetét tekintették meg a résztvevők, majd a dötki Ökológiai és Vidékfejlesztési Tájközponttal ismerkedtek. Pénteken működő természetközeli szennyvíztisztítókat látogattak meg, majd a Gönczi Ferenc ÁMK-ba „fészkelték be” magukat, ahol egyebek mellett fotókiállítás, több plenáris, valamint szekcióülés, és számos szabadidős program számított a részvételükre.

Baranyai Antal természetfotós „Harmónia a természetben” című kiállítását dr. Juhász Árpád geológus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Beszédében külön kihangsúlyozta azt az igényességet, ami a fiatal fotós munkáit jellemzi.
A kiállításmegnyitót az országos találkozó hivatalos megnyitója követte, melyen Kocsis Anikó, az Ökorégió Alapítvány ügyvezető igazgatója bejelentette: összesen 273 szervezet közel 600 képviselője jött el Zalaegerszegre, hogy aktuális környezet- és természetvédelmi kérdésekről ejtsenek szót. Dr. Gyimesi Endre polgármester a rendezvény fővédnökeként köszöntötte az egybegyűlteket. A város nevére utalva kifejtette, hogy jelenleg is természetszerető emberek lakják Zalaegerszeget, majd büszkén említette, hogy országos szinten megyénkben, és azon belül városunkban található a legtöbb zöldfelület. Említést tett a védett platánsorról, az azáleákról, több mint 400 éves szelídgesztenyefánkról, és a kockás liliomról, ami ugyancsak megtalálható a megyeszékhelyen.

A hivatalos megnyitót plenáris ülés követte. A szakmai programok másnap is folytatódtak, megválasztották a bizottságok új tagjait. Mindezek mellett lehetőséget kínált a találkozó számtalan kötetlen rendezvényre. A gyerekeket játszóház várta, a Landorhegyi-iskola udvara biotermékek vásárának és kézműves-bemutatóknak adott helyet, az Ady-moziban pedig filmnapokat tartottak a környezet- és természetvédelem témakörében.
Az országos találkozóhoz igazította idei szemétgyűjtési akcióját a Landorhegy két önkormányzati képviselője, Szűcsné Dóczi Zsuzsanna és Panácz Antal is. Az immár hagyományos tavaszi nagytakarításra elvártak minden, a környezetéért aggódó landorhegyi lakost.

Tartalom megosztása: