keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fókuszban az akadálymentesítés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fókuszban az akadálymentesítés

2006 február 22 - szerda
Zalaegerszeg önkormányzata tudatosan végzi közintézményei akadálymentesítését, s ennek szellemében az elmúlt években jelentős forrásokat különítettek el ilyen célokra. Most egy újabb pályázatot nyújtott be a város, melynek keretében a Zárda utcai orvosi rendelő akadálymentesítése valósulna meg.

Henics Attila, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és tervezési osztályának csoportvezetője érdeklődésünkre elmondta: a pályázatot a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány írta ki, s a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés érdekében lehet pályázatokat benyújtani. A zalaegerszegi projekt során a Zárda utca 13. szám alatt található felnőtt és gyermekorvosi rendelő akadálymentesítése valósulna meg, s ennek eredményként a mozgáskorlátozott betegek számára is könnyedén megközelíthetővé válna az épület. Ezt követően gondtalanul vehetnék igénybe az intézmény egészségügyi ellátását, vagyis nagymértékben csökkenhet az eddig otthon végzett vizsgálatok, ellenőrzések száma, vagyis növelhetni lehetne az orvosi munkavégzés hatékonyságát. A szóban forgó épület szolgáltatásait naponta mintegy 120 fő veszi igénybe, akik közül átlagosan 5 fő mozgássérült, tehát számukra óriási segítséget jelentene az akadálymentesítés.

A beruházás teljes költsége 3,1 millió forint lenne, melyhez 1,48 millió forint támogatást igényelne az önkormányzat. Sikeres pályázat esetén rámpát, valamint hozzá tartozó közlekedő terasz külső oldalán korlátot alakítanak ki, kiszélesítenék a főbejáratot, eltüntetnék a küszöböket és 2 darab új, a mozgáskorlátozottak számára is használható WC-t építenének.

– Az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő középületek jelenlegi akadálymentesítési szintje alacsony, s a megoldandó feladatok leginkább az egészségügyi intézményekben jelentkeznek. A 29 háziorvosi rendelőből 21 például egyáltalán nem akadálymentes – folytatta Henics Attila. –  Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy a kedvező feltételek megteremtése után a rendelőket igénybe vevő mozgáskorlátozottak száma emelkedhet. A Zárda utcai orvosi rendelő akadálymentesítése azért lenne ésszerű, mert közel fekszik a megyei kórházhoz, ahol a szakrendelések és a kezelések döntő része zajlik. Ha a megvalósulna a tervezett átalakítás, akkor a kórház és a rendelő között 100 százalékban akadálymentessé válna a közlekedés, azaz a mozgáskorlátozottak is probléma nélkül átmehetnének az egyik épületből a másikba.

Az önkormányzat tervszerűen végzi az intézmények akadálymentesítését. 2004-ben összesen 17 millió forintot különítettek el ilyen célokra és több helyen oldották meg az épületekben való akadálymentes közlekedést. Az oktatási, a kulturális, a szociális, valamint az egészségügyi ágazat jó néhány intézményében valósultak meg átalakítások, melynek hatására 2004 végére az önkormányzathoz tartozó 225 intézményéből 39-ben volt biztosítva a zavartalan bejutás a mozgáskorlátozottak számára. 2005-ben 19 millió forint „terveztek be” akadálymentesítési célokra. Elkészült az I. és II. számú integrált óvodák akadálymentesítése, megoldottá vált az akadálytalan bejutás az Öveges ÁMK-ban, valamint a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban – itt lift is épült -, míg a Botfy utcában található orvosi ügyeletnél rámpát alakítottak ki. (Zala-Lap, P. Sz.)

Tartalom megosztása: