keresés a weboldalon

Föld-Ember (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Föld-Ember (Videó)

2016 január 19 - kedd
Föld-Ember címmel nyílt életmű kiállítása Németh János Munkácsy- és Kossuth díjas keramikusnak a Pesti Vigadó galériájában. Az ünnepélyes megnyitón Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész és Sztarenki Pál színész-rendező köszöntötte az egerszegi művészt. A tárlat létrejöttét a Művészeti Akadémia, a megye és a város, a Göcseji Múzeum, illetve cégek és vállalkozók támogatták.

Elsőként Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke méltatta Németh János munkásságát. Köszöntőjében kitért arra is, hogy nagyon büszke földijére, akivel egy utcában lakott Zalaegerszegen. A kiállított művekről elmondta: a múlt, jelen s jövendő együtt lakozik ezekben az alkotásokban.

A Vigadó-beli – mintegy 70 alkotásból álló – tárlaton domborműveket, korsókat, szobrokat, s kezdeti időkből származó tanulmányrajzokat egyaránt felvonultatott Németh János. Ezzel a tárlattal emlékezik is nemrég elhunyt költő barátjára, Juhász Ferencre, aki több művében Föld-Embernek nevezte az egerszegi művészt.

Balaicz Zoltán polgármester azt a sok éves munkát köszönte meg Németh Jánosnak, amivel keramikusként és közszereplőként hagyott nyomot a város életében.

Németh János tárlata február 21-ig látogatható a Pesti Vigadó galériájában. Az érdeklődők ezután újra a Göcseji Múzeum állandó kiállításán találkozhatnak a művész munkáival.

M.E./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: