keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Folytatódik a Kossuth utca felújítása

Zalaegerszeg címer
Hírek

Folytatódik a Kossuth utca felújítása

2007 május 11 - péntek
A Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztisztító-telep fejlesztésére létrehozott önkormányzati társulás a „Zalaegerszeg és térsége szennyvízelvezetési-és kezelési projekt” keretében folytatja az idei évre eső szennyvíz csatornahálózat rekonstrukciós munkálatait Zalaegerszegen, összehangolva az önkormányzat más közmű-és felszíni építés beruházásaival – tájékoztatta lapunkat Rigó Csaba, a társulás elnöke. Az Európai Unió Kohéziós Alapja által társfinanszírozott beruházás egyik leglátványosabb része a Kossuth utcán megvalósuló vezetékek cseréje lesz a közműszolgáltatás folyamatos fenntartása mellett.

– A Kossuth utca újabb szakasza újul meg, városépítészileg igazodva a Széchenyi térhez. Polgármester úrral együtt azt kértük a kivitelezőtől, a Belvárosi Csatornaépítő Konzorciumtól, hogy a lakosság és a belvárosban működő üzletek és irodák a lehető legkisebb akadályoztatása mellett, a műszaki és forgalomtechnikai megfontolásokat is figyelembe véve, szakaszolva hajtsák végre a Kossuth utcai munkálatokat, melyek május 16-án kezdődnek – tette hozzá Rigó Csaba.

A részletekről a konzorcium vezetője, Dormán László elmondta: tavaly elkészült a Mindszenty tértől a Budapest Bankig a szennyvíz-és csapadékvíz csatorna rekonstrukciós munkálatai, május közepétől folytatódik a munka a polgármesteri hivatalig.
– Először a szennyvízvezeték cseréjére kerül sor, 170 méter hosszú gerincvezetéket fektetünk le, ezen kívül 6 darab szennyvízbekötés is készül, amely a Kossuth utca nyugati oldalán lévő irodaházak új szennyvízbekötését oldják meg.

– Mit jelent mindez a forgalom szempontjából?
– A szennyvízcsatorna építési nyomvonala, a jelenlegi 2 forgalmi sáv közepére kerül és a forgalom egy nyomvonalon, a mostani parkolósáv nyomvonalán történik. A gépjárművek itt közlekedhetnek, amíg a szennyvízcsatorna építése zajlik. A gyalogosok mindkét oldali járdán közlekedhetnek, kivéve a Budapest Bank előtti szűkebb járdaszakaszt, ahol a gyalogos forgalom a nyugati oldali járdára korlátozódik. A Csipkeház árkádjai alatt az építés idején is folyamatosan lehet majd közlekedni. Amikor ez a munka befejeződik, tulajdonképpen helycsere történik. Július 1. és augusztus 31. között a csapadékvíz csatorna rekonstrukcióját hajtjuk végre. Természetesen meg kell tartani a régi közművektől és az új, lefektetett közműtől a védőtávolságot, ezért a nyomvonal a Kossuth utca nyugati oldalán a járda mellett, az úttesttől körülbelül egy méter távolságban fog a csapadékvíz csatorna megépülni. Ezen kívül a Kisfaludy utcáig 7 darab oldalbekötés is készül, ami a tetőről lefolyó csapadékvizet zártan, a föld alatt juttatja be az új csatornába. A lényeg, hogy ne a járdán, az úttesten folyjon a le a víz – magyarázta Dormán László. A munkák tehát ebben az esetben a Kossuth utca jelenlegi parkoló sávját és a nyugati oldali járdát veszik igénybe.

– Milyen munkák várhatók szeptembertől? – kérdeztük Rigó Csabát.
– Az önkormányzat a teljes viziközmű rekonstrukciót követően szeptember 1-től  kezdheti meg a Kossuth utcán a burkolat átépítési és közvilágítási rekonstrukciós munkák kivitelezését, valamint a zöldterület rendezését. Addig is gőzerővel folynak a felszín újra építéséhez szükséges szokásos előkészítési, hatósági engedélyezési és közbeszerzési eljárások.

Az unió kohéziós alapjának támogatásával egyébként május végétől más zalaegerszegi helyszíneken is folytatódnak a szennyvíz csatornahálózat rekonstrukciós munkálatai. Például a Hock János úton a Gasparich út és a Helikon út között, a Balatoni úton a 2 körforgalom között, a szennyvízhálózat aknafedlapjait cserélik a Landorhegyi, a Madách, a Kispest és a Hegyalja utcákban. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: