keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Folytatódik a Tündérkert-program

Zalaegerszeg címer
Hírek

Folytatódik a Tündérkert-program

2005 március 18 - péntek
– Tündérkert elnevezésű programunkat két évvel ezelőtt indítottuk útjára. Legfőbb célunk az volt a kezdeményezéssel, hogy biztosítsuk az óvodásoknak a játszás lehetőségét. Alapítványi és szülői támogatással több intézményben készültek ugyan udvari játszóeszközök, sok esetben azonban nem feleltek meg azok az új, szigorú előírásoknak. Ezért határozott úgy önkormányzatunk, hogy az uniós szabványoknak megfelelő játszóeszközökkel látja el az óvodákat. Olyan esztétikus játszóterek kialakítását kezdtük meg, melyekben igazán élmény játszani – beszél a program célkitűzéseiről Gyutai Csaba alpolgármester.

– Az elmúlt két év során négy óvoda játszóterét sikerült felújítanunk. A gyerekek nagy örömére korszerű játszóeszközök kerültek a Kis Utcai, a Napsugár Úti, a Csillagközi és az Űrhajós Úti Óvodába.
A Tündérkert-program idén tovább folytatódik. Költségvetésében 22 millió forintot különített el e célra a város. Mint az alpolgármestertől megtudtuk, két óvoda, és új elemként egy általános iskola játszótere szépül meg az idei esztendőben. 
– Rendkívül pozitív a Tündérkert-program fogadtatása. Ezt bizonyítja az is, hogy megkeresték hivatalunkat bölcsődék és általános iskolák vezetői, kérve a program kiszélesítését. Ennek a kérésnek tettünk eleget, amikor elhatároztuk az Ady Általános Iskola játszóterének fejlesztését. Az általános iskola mellett megújul idén a Landorhegyi- és a Mikes-óvoda udvara – számolt be Gyutai Csaba, majd hozzátette: a közbeszerzési eljárás folyamatban van, így várhatóan még a nyári szünet előtt elkészülnek az új játékok.
Az óvodai játszóterek mellett nagy figyelmet fordít idén a város a közterületi játszóterek rendbetételére is.
Az elmúlt évben alapos vizsgálaton estek át a játszóeszközök, a balesetveszélyeseket elbontották a szakemberek. Helyüket idén új, biztonságos, esztétikus hinták, mászókák foglalják el. Közel 70 millió forintot irányzott elő a közgyűlés új játszóterek létesítésére, illetve a meglévők bővítésére.
– Korábban az volt a gyakorlat, hogy minden nagyobb lakótömb környékére telepítettek néhány játszóeszközt. Ennek eredményeként sok kicsi játszótér volt a városban. A most rendelkezésünkre álló forrást igyekszünk úgy koncentrálni, hogy kevesebb játszótér legyen, ám azok jól felszerelten, korszerű eszközökkel várják a gyerekeket – fogalmaz az alpolgármester. – Ennek szellemében folytatódik idén a Berzsenyi út 22. mellett elindított beruházás. Új játszóeszközökkel gazdagítjuk a kis Vizslaparkot, ahol rendszeresen játszanak az Ady Utcai Óvoda gyermekei. Modern játszóteret alakítunk ki a Köztársaság úton, a Platán sor, Ola út környékén, a Göcseji úton, a Kispest utcában, a Május 1. ligetben, illetve a Petőfi-közben. Jelen pillanatban az építés engedélyeztetése folyik, ezt követően írjuk ki a közbeszerzési eljárást, és bízunk benne, hogy őszig a szóban forgó közterületi játszóterek is megújulnak. 
Gyutai Csaba kitért arra is, hogy a játszótereken túl nagy figyelmet fordít a város a közterületi bútorok megjelenésére. A LÉSZ Kft.-vel közösen elindít az önkormányzat egy programot az utcai bútorok fejlesztését célozva. Az új bútorokat iparművészek tervezik majd.

Tartalom megosztása: