keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fórum a Humán Papillóma Vírus elleni ingyenes védőoltásról (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fórum a Humán Papillóma Vírus elleni ingyenes védőoltásról (Videó)

2011 február 12 - szombat
Zalaegerszeg Önkormányzata 4 éven keresztül biztosítja a 13 éves lányok humán papillóma elleni ingyenes védőoltását. Mindez 15 millió forintos beruházást jelent a városnak. Az orvosok meglepetésére azonban ellenzői is akadtak a kezdeményezésnek. Csütörtökön este fórumot tartottak a szülőknek, ahol ismertették a védőoltással kapcsolatos információkat és a lehetséges kockázati tényezőket.

Vajda György a Zala Megyei Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa, elsőkét Eva Peron példáját hozta fel, aki 33 éves korában méhnyakrákban halt meg. Hangsúlyozta a méhnyakrák a 2. leggyakoribb haláloki tényező a világon. A betegség kialakulásáért 90 százalékban a humán papilloma vírus felelős. Zalaegerszegen minden héten legalább egy méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

A város önkormányzata az immunizációt a 13 éves lányoknál kezdi. Azok, akik élnek a lehetőséggel április közepéig megkapják a védettséghez szükséges három oltást.

A szülők részéről az egyik leghangsúlyosabb kérdés az volt: miért csak ennek a korosztálynak jár az ingyenes vakcina?

Vajda György azt mondja: a 13 évesek azok, akik még nem élnek aktív nemi életet, így náluk várható a legjobb eredmény.

Az önkormányzat Batka Jenő házi gyermekorvost és kollégáit kérte fel, válasszák ki a fiatalok számára megfelelő szérumot. A választás a hazánkban kapható legmodernebb készítményre esett, ez nemcsak a daganatos elváltozások lehetőségét gátolja, de véd a szemölcsök kialakulása ellen is.

Batka doktor ismertette a szülőkkel a készítmény összetevőit és a 10 éves klinikai tapasztalatok eredményeit – ezek szerint Magyarországon még nem volt lényegi mellékhatása az oltásnak. A vakcina nem tartalmaz legyengített vírusokat, az antigént egy élesztőgombából nyerik.

A védőoltás nem kötelező. A város önkormányzata 200 serdülő lánynak térítésmentesen biztosítja a szérumot, ennek patikai összértéke fejenként közel 100 ezer forint. Az önkormányzatnál eddig 71-en jelezték, hogy kérik a védőoltást. A kérelmek benyújtásának határideje február 15-e.

DZsu/T.S.

Tartalom megosztása: