keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fülöp Istvánra emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fülöp Istvánra emlékeztek

2005 október 27 - csütörtök
Fülöp István egykori könyvtárigazgató, tanár, néprajzkutató és 56-os forradalmár halálának 30. évfordulójára emlékezett az Országos 56-os Szövetség Zalaegerszegi Városi Szervezete, és a város önkormányzata. A polgármesteri hivatal 101-es termében tartott megemlékezésen egykori kollégák, barátok, és családtagok vettek részt.

Kauzli József az 56-os szövetség városi elnöke emlékezett meg elsőként a köztiszteletben álló, sokak által ismert és szeretett kutatóról. „Higgadt, nyugodt, fanyar humorú egyéniség volt, aki mindig életerőt és tenni akarást sugárzott.” 1956-ban pedig azt tette, amit minden magyar embernek tenni kellett: harcba szállt a szabadságért. A forradalom után bebörtönözték, meghurcolták, s hosszú évekig nem végezhetett kutatómunkát sem. Sokáig nem emlékezhettek meg róla szerettei, ezt a hiányosságot próbálja most pótolni a helyi 56-os szövetség.
Dr. Gyimesi Endre polgármester, egykori levéltár igazgatóként is jól ismerte Fülöp Istvánt, akit a térség egyik legnagyobb gondolkodójának tart. Nevéhez fűződik a megyei könyvtár és a múzeumi könyvtár gyűjteményének kialakítása, Gönczi Ferenc életének és munkásságának feldolgozása, valamint számos néprajzi kutatás Göcsejről, és a betyárok, katonaszökevények életéről.

1956-ban Fülöp István tagja lett a Nemzeti Bizottságnak, részt vett a Nemzeti Tanács alakuló ülésén, s aktívan tevékenykedett a Zala megyei Forradalmi Tanács munkájában is. Mindezekért egy év börtönre ítélték. Az ünnepség végén a város önkormányzata fiainak emléklapot, valamint egy Zalaegerszeg Emlékplakettet adományozott, mely posztumusz elismerése Fülöp István 1956-os forradalmi tevékenységének. (Zala-Lap, P.P.)

Tartalom megosztása: