keresés a weboldalon

Füstmentes osztályok versenye

Zalaegerszeg címer
Hírek

Füstmentes osztályok versenye

2009 március 30 - hétfő
Bár értékes ajándékok kecsegtetnek, nem beszélve a legfőbb értékről, az egészségről, mégis a tavalyinál kevesebb, mindössze hét osztály nevezett a megyéből az Egészségügyi Minisztérium által meghirdetett és a helyi ÁNTSZ-ek közreműködésével lebonyolítandó „Füstmentes osztályok” versenyére.

A néhány hónapig tartó, május végén záródó versengés során alapvető elvárás, hogy az osztályok egyik tagja sem nyúl cigaretta után (ezt egyébként szénmonoxidszint vizsgálattal ellenőrzik a szervezők), emellett havonta feladatokat kell megoldani. Első körben keresztrejtvényfejtés volt a teendő, melynek leggyorsabb megoldói a megyében a zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola 7. b osztályos tanulói voltak.

Jutalmuk egy DVD-lejátszó, melyet a napokban kaptak kézhez a diákok. A második fordulóban a dohányzás költségoldaláról kellett beszámolót, illetve montázst készíteni (ennek a feladatnak jelenleg folyik az értékelése), végül PowerPoint előadást tartani a dohányzás káros hatásairól.

Az első forduló győzteseinek osztályfőnöke, Fombhorné Karakai Tünde elmondta, a gyerekek döntése volt a játékban való részvétel, melyet nagyban befolyásoltak a kecsegtető ajándékok. Meglepve és örömmel nyugtázták, hogy már az első feladat ilyen sikert hozott számukra, ez motiváló lehet a további, egyre nehezedő feladatok megoldásához. Mivel a kontrollvizsgálatok a passzív dohányzást is érzékelik, a gyerekek talán jobban tudnak hatni a szülőkre dohányzásellenesség terén.

A szervezők elmondták, a verseny fő célja, hogy a tanulók belássák a dohányzás káros hatásait, és ez alapján hozzanak felelős döntést. Ne befolyásolja őket az aktuális divat, vagy a (helytelen) szülői minta követése.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: