keresés a weboldalon

Futás a cukorbeteg gyermekekért: Zalaegerszegről indult Schirilla György (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Futás a cukorbeteg gyermekekért: Zalaegerszegről indult Schirilla György (Videó)

2011 június 06 - hétfő
Öt napos futásra indult hétfőn délelőtt Zalaegerszegről Schirilla György hosszútávfutó. A „Nemzet Rozmárjaként” is ismert sportoló több alkalommal úszta már át a jeges Dunát. Ezúttal a nyári hőségben, és az úszás helyett futásra vállalkozott. Zalaegerszegtől Budapestig fut, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére, kezelésére, valamint az egészséges életmódra.

Schirilla Györgyöt zalaegerszegi iskolások várták a Dísz téren. Valamennyien autogrammal ellátott emléklapot kaptak a sportolótól, majd a tiszteletkör után útnak eredtek. Schirilla György öt napon keresztül fut, 43 települést érint, hogy végül pénteken Budapesten érjen célba. A fővárosban több száz cukorbeteg gyermek fogadja majd a hosszútávfutót.

– Minden évben szoktam futást vállalni beteg gyerekekért. Ez az egyik apropója a mostani akciónak is. A legfőbb indíttatást viszont az adta, hogy kislányom, aki 15 éves múlt, két éve cukorbeteg. Látom, milyen fegyelmezett életet kell élniük ezeknek a beteg gyerekeknek – árulta el Schirilla György. – Személyes kötődésem mellett is nagyon aktuális téma a cukorbetegség. Nemrég beszéltem egy főorvossal, aki elmondta: két-három éven belül Magyarország lakosságának akár 30 százaléka is küzdhet cukorbetegséggel. Életmódunknak köszönhető mindez. Ha viszont rendszeresen fut valaki, el tudja kerülni a cukorbetegséget. Óhatatlanul eszünk egészségtelen ételeket, de ha futunk egyet ezek elfogyasztása után, elégetjük a vérben lévő salakanyagokat. A több mint 300 kilométer megtételével fel kívánom hívni a lakosság figyelmét a cukorbetegségre, illetve arra sarkallom őket, hogy fussanak, mozogjanak, mert a legjobb inzulin a testmozgás! Ebben teljesen biztos vagyok.

Fogadta Schirilla Györgyöt a Dísz téren Balaicz Zoltán alpolgármester is. Véleménye szerint, nem véletlen, hogy Zalaegerszeget választotta akciója kiinduló pontjaként a hosszútávfutó.

– Elindítottunk az egészségügyi főiskolán egy felmérést arra vonatkozóan, mennyi a túlsúlyos és cukorbeteg gyermekek aránya a kistérségben. Az eredmény ismeretében kidolgoztunk egy programot a Zala Megyei Kórház, több sportegyesület és a főiskola szakembereinek közreműködésével – tájékoztatott az alpolgármester. – A sokadik jelentésnél tartunk már, és örömmel számoltam be Schirilla Györgynek arról, hogy meghozta eredményét a program: mind a városban, mind a kistérségben csökkent ugyanis az elhízott gyerekek száma és aránya.

A helyzet ennek ellenére sem rózsás. Országosan jelenleg mintegy 3000 cukorbeteg gyermeket tartanak nyilván. Zalában a számuk 100-ra tehető. Különösen szomorú, hogy az egészségtelen életmódnak és kevés testmozgásnak köszönhetően évről-évre nő a gyerekek körében a kettes típusú cukorbetegség előfordulása, amely korábban időskori megbetegedésnek számított.

– frau – /Cs. M.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: