keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Futás az esélyegyenlőségért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Futás az esélyegyenlőségért

2011 június 15 - szerda
Esélyt a mindennapoknak címmel rendeztek figyelemfelkeltő futást a hétvégén az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány és a zalaegerszegi önkormányzat szociális és esélyegyenlőségi bizottsága. A boncodföldei autistaotthon idén12 millió forintos költségvetési hiánnyal küzd – ezért ragadnak meg minden lehetőséget, hogy támogatókat szerezzenek.

A Dísz téren már déltől nagy volt a nyüzsgés: gyülekeznek a segítőkész emberek, hogy az autista sérültek, sőt általában a fogyatékkal élők esélyegyenlőségéért fussák körbe Zalaegerszeg belvárosát. Ez már az ötödik ilyen rendezvény volt – és a futók nemcsak a figyelem felkeltésével segítettek, hanem nevezési díjaikkal is: a befolyt összeget az autisták támogatására fordítják.

Jakab Mariann, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: mindenképpen szeretnék megmutatni a világnak, hogy a fogyatékkal élő emberek is lehetnek egyenrangú tagjai a társadalomnak, képesek értékteremtő, alkotó vagy épp művészi tevékenységre.

A szervezők szerint a legfontosabb, hogy ledöntsék a falakat az ép, és a sérült emberek között – főleg, hogy ezeket a falakat rendszerint az egészségesek csoportjai emelik.

Pintérné Kámán Marianna a zalaegerszegi közgyűlés szociális és esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke is azt emelte ki: lehet, hogy a „mássággal élők” valóban mások egy kicsit, az őket övező előítéleteket nem nekik, hanem az egészségeseknek kell feloldaniuk. Hozzátette azt is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élők sokkal többet tesznek önmaguk elfogadtatásáért, mint fordítva.

A futóknak egyébként közel másfél kilométeres távot kellett megtenniük a polgármesteri hivataltól végig a Kossuth utcán és a Kosztolányi úton, vissza a Dísz térig – miközben a drukkerek számos szórakoztató program közül választhattak.  

yr

Tartalom megosztása: