keresés a weboldalon

Ünnepi rendezvény és díjátadó a magyar kultúra napja alkalmából

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ünnepi rendezvény és díjátadó a magyar kultúra napja alkalmából

2024 január 23 - kedd
Gálaestet rendeztek és elismeréseket adtak át a Himnusz születésének 201. évfordulóján a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a költeményét.

A program Balaicz Zoltán köszöntőjével indult, aki emlékeztetett: a Himnusz egy olyan nehéz történelmi időszakban született, amikor erősen élt a remény, hogy jóra fordul a magyarság sorsa.

A beszéd után díjátadással folytatódott a műsor. Szittyai Borbála háziorvos a Zalaegerszegért Díjat vehette át. A rendhagyó eseményre azért került sor, mert a belgyógyász a decemberi ünnepségen nem tudott megjelenni. Évtizedes hagyomány, hogy ilyenkor elismerik azokat is, akik a város kulturális életét példamutató tevékenységükkel gazdagítják, segítik. Ezt az életműdíjat idén Román Andrásné népi iparművész kapta. Elismerték továbbá Horváth Imrét, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának műtárgyvédelmi osztályvezetőjét, Pozvai Andreát, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház kulturális szervezőjét, illetve Kereki Juditot, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila Városi Tagkönyvtár olvasószolgálati csoportvezetőjét. A kultúra mecénása díjat a ZALAISPA ZRT. érdemelte ki.

A 2019-ben alapított Keresztury Dezső-díjat idén S. Varga Pál Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész kapta, azonban az akadémikus egyéb elfoglaltsága miatt távol maradt. Emellett bejelentették, hogy 2024 Keresztury emlékév lesz, mivel a Széchenyi-díjas magyar író 120 éve született. A gálaest ezután komolyzenei koncerttel folytatódott.

N.J./E.K.

Fotó: Seres Péter

Képgaléria


További hírek, aktualitások az Egerszegi Hírek oldalon olvashatók.

Tartalom megosztása: