keresés a weboldalon

Gasparich Márkra emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gasparich Márkra emlékeztek (Videó)

2023 szeptember 12 - kedd
Megemlékezést tartottak Gasparich Márk halálának 170. évfordulóján. A tiszteletére felállított emlékművénél felidézték Batthyány Kázmér, reformkori ellenzéki vezetőhöz írt levelének néhány sorát, majd a városrész önkormányzati vezetője mondott beszédet.

Százhetvenöt éve kezdődött el Magyarország történetének egyik meghatározó eseménye, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc. Drávaegyház – horvát nevén Cikovlja falu – szülötte a magyarok oldalán, tábori lelkészként vett részt a küzdelmekben.

Gasparich Márk a 48-49-es forradalom hőse volt. A nagyon sokat tett a magyarságért, a magyar hazáért. Hőseinkre emlékeznünk kell, hiszen ők azok, akik tovább vitték magyarságukat. Bátorsággal, hősiesen küzdöttek a hazáért.

– emlékeztett Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő.

Gasparich Mark Kilit Zala vármegye, illetve az ország történelmének  egyik kiemelkedő személyisége volt.

Számos csatában vett részt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elbukása után részese volt a Habsburgok ellen irányuló Makk-féle összeesküvésnek is. Ezért 1853-ban Pozsonyban kivégezték.

– emlékeztett dr. Vándor László régész.

Emlékét a róla elnevezett utca őrzi Zalaegerszegen. Tiszteltére 1894-ben a muraközi Perlak településen emlékművet állítottak. A bevonuló szerb csapatok az oszlopot 1918-ban lerombolták. Vándor László, a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület akkori elnökének kezdeményezésére rajzok és fényképek alapján elkészítették a köztéri alkotás pontos mását. A restaurált változatot 1998-ban állították fel a ferences templom közelében. A 170. évfordulón rendezett emlékünnepségen a talapzatánál koszorút helyeztek el. 

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: