keresés a weboldalon

Gazdaságélénkítés – az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt a belga kereskedelmi attasé a város és a megyei iparkamara vezetőivel

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gazdaságélénkítés – az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt a belga kereskedelmi attasé a város és a megyei iparkamara vezetőivel

2011 július 05 - kedd
Zalaegerszegen tárgyalt kedden a belga nagykövetség gazdasági és kereskedelmi attaséja a város, valamit a megyei kereskedelmi és iparkamara vezetőivel. Ránky Edit minden megyébe ellátogat, hogy olyan vállalkozásokat találjon, amelyek együttműködhetnek a kis és közepes nagyságú belga cégekkel.

Zalának egyelőre nincs érdemi gazdasági kapcsolata Belgiummal – de a mai tárgyalás biztató lehetőségeket kínál, főleg a rugalmas, piacérzékeny vállalkozások számára.  Belgium vallon és brüsszeli régiója elsősorban piacot keres.

– Mindenekelőtt arra törekszünk, hogy belgiumi cégek olyan magyar partnereket találjanak, amelyek képesek „bedolgozni” – mondta Ránky Edit. – Természetesen kölcsönös előnyökre törekszünk, hiszen ez az Európai Unió gazdasági biztonságának egyik alapja. Vannak biztató példák erre. Például az egyik környékbeli tehenészet vallon technológia alapján dolgozik, ugyanakkor olyan újításokat vezettek be, amelyeket már a belga gazdák is alkalmaznak.

A keddi tárgyaláson további konkrétumok is körvonalazódtak – belga gépipari vállalkozások kerestek és találtak zalai partnereket.

A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a gépipar mellett az élelmiszeriparban is lehetőségekre számít.
– Az élelmiszeriparnak nagy hagyományai vannak Zalában, tehát számunkra itt is kínálkozik az együttműködés lehetősége – vélte Mazzag Ferenc. – Természetesen a már említett gépiparban is látunk perspektívát. A megye kis- és középvállalkozásai számára kitörési pontot jelenthet a „belga kapcsolat”. Azt azonban el kell mondanom, hogy még csak a tárgyalások kezdeténél tartunk, de terveink között szerepel, hogy hamarosan újabb konzultációt hívunk össze az együttműködés részleteinek egyeztetésére.

A helyi vállalkozók abban bíznak, hogy rövid időn belül gyümölcsöző kapcsolatokat építhetnek ki belga cégekkel.

yr

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: